Bezienswaardigheden Dubrovnik

Niet te missen bezienswaardigheden in Dubrovnik

Dubrovnik wordt vaak de ‘Parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Wij snappen wel waarom; cultuur, geschiedenis, shoppen, lekker eten en zelfs strand komen samen in deze stad. En wauw… Hoe mooi is het oude, ommuurde stadsgedeelte? Het barst er van de bezienswaardigheden! Kom je mee op ontdekking in Dubrovnik?

Als je ziet hoe veel bezienswaardigheden er in het oude centrum van Dubrovnik staan, snap je direct waarom het ommuurde stadsgedeelte op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Van oude kerken tot prachtige stadsmuren, van bijzondere monumenten tot eeuwenoude poorten. Er is zó veel moois te bewonderen!

Weet jij niet waar te beginnen? We selecteerden de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik voor jou. En misschien nog wel het allerbeste: je kan sightseeing afwisselen met chillen op de stranden die deze stad in Kroatië biedt.

Eeuwenoude stadsmuren

Een bezoek aan de oude stad, kan je best beginnen bij de stadsmuren van Dubrovnik; die zijn al een bezienswaardigheid op zich. Ze zijn maar liefst 2 km lang en werden al in de 7e eeuw gebouwd ter bescherming tegen de Venetianen en de Byzantijnen. Je kan volledig rond de muren wandelen, zo krijg je direct een goed beeld van de stad.

Ondanks dat de muren zo oud zijn, zijn ze wel in goede staat. Ze zijn nooit serieus beschadigd tijdens aanvallen. Daardoor heeft Dubrovnik ook een van de best bewaarde vestingen van Europa.

Wij zijn trouwens niet de enigen die de stadsmuren van Dubrovnik zo mooi vinden. Je ziet ze ook regelmatig terug in films en series, bijvoorbeeld als decor voor meerdere afleveringen van de populaire serie Game of Thrones.

Wat is een stadsmuur, zonder toegangspoorten? Op citytrip in Dubrovnik kan je er drie bewonderen. De bekendste is de Pilepoort; ooit onderdeel van het oude Pilefort. Tijdens de middeleeuwen werd deze poort streng bewaakt, zo had men controle op de handel die in en uit de stad kwam. Vandaag is het vooral een toffe bezienswaardigheid tijdens je vakantie in Dubrovnik.

Stadsmuren zijn natuurlijk ook niet compleet zonder torens. Als je houdt van mooie uitzichten, mag je deze niet overslaan!

Hotel Pucic Palace, DubrovnikWil je binnen de stadsmuren verblijven? Kies dan voor Hotel Pucic Palace. Je bent in no time bij de muren en verblijft vlak bij allerlei bekende bezienswaardigheden van Dubrovnik. Oh, en het boutique hotel is zó charmant!
Bezienswaardigheden Dubrovnik: Stadsmuren

Stradun

Als je een eerste, goede indruk van Dubrovnik wilt krijgen, raden we je aan een wandeling door Stradun (door de locals Placa genoemd) te maken. Deze 300 meter lange kalkstenen straat is de hoofdstraat en loopt dwars door het oude centrum. De straat begint bij een fontein en eindigt bij een van de andere fonteinen die Dubrovnik rijk is.

De eerste fontein – die aan het begin van Stradun – is de 15e-eeuwse Onofrio fontein. Ze maakt al eeuwenlang deel uit van het watervoorzieningssysteem van Dubrovnik. Via deze weg kwam het drinkwater vanuit het 20 km verderop gelegen Rijeka Dubrovacka naar de stad.

Als je iets verder wandelt op Strandun, vind je aan beide kanten bijzondere gebouwen. Bewonder o.a. de 16e-eeuwse Verlosserskerk (Crkva sv. Spasa) en het 14e-eeuwse Franciscanerklooster (Franjevački samostan i crkva). Probeer deze bezienswaardigheden van Dubrovnik maar eens uit te spreken!

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Sunce Palace AppartementenOp wandelafstand van Stradun vind je Sunce Palace Appartementen. Het complex is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw en biedt de perfecte combinatie van authentieke stijl en hedendaags comfort.

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Stradun

Fort Lovrijenac

Nog een pareltje dat je zou kunnen herkennen uit de serie Game of Thrones; Fort Lovrijenac. Het is een verrassende en bovenal fotogenieke locatie.

Het 11e-eeuwse Fort Lovrijenac (ook Dubrovnik Gibraltar genoemd) werd in alle haast (slechts 3 maanden!) uit de grond gestampt. En die haast mag je best letterlijk nemen; het gerucht deed de ronde dat de Venetianen hier een fort wilden bouwen om zo de stad in handen te krijgen. Dat zagen de inwoners niet zitten, dus wouden ze de Venetianen voor zijn. Die konden hun schepen vol bouwmateriaal laten terugvaren toen bleek dat er al een fort stond. Missie geslaagd!

Het fort ligt 30 meter boven de zeespiegel en daarmee heb je meteen het eerste pluspunt te pakken; een waanzinnig uitzicht op de zee en de stadsmuren. Daarnaast worden er – zeker ’s zomers – veel evenementen georganiseerd. Van eind juli tot midden augustus is het bijvoorbeeld een van de locaties voor het Dubrovnik Zomerfestival.

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Hilton Imperial DubrovnikAan de rand van de oude binnenstad, op wandelafstand van het fort, vind je Hilton Imperial Dubrovnik. In het charmante gebouw uit 1897 geniet je van luxe om u tegen te zeggen. Dat wordt een citytrip om nooit te vergeten!

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Fort Lovrijenac

Palača Sponza

Eén van de oudste bezienswaardigheden van Dubrovnik, Palača Sponza (ofwel het Sponzenpaleis) ligt ook aan Stradrun. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en is een van de weinige gebouwen die relatief ongeschonden uit een grote aardbeving in 1667 kwam.

Locals en architectuurliefhebbers zijn het met elkaar eens; het Sponzenpaleis is een van de mooiste bezienswaardigheden van Dubrovnik. Dit komt onder meer door de unieke mix van gotische en renaissance elementen. Zeker de gevel is echt indrukwekkend; dankzij de vele details lijkt het bijna een groot stenen kantwerk.

Vroeger werd het paleis gebruikt om tol te betalen, vandaag kan je er – in de diverse ruimtes rondom de rechthoekige binnenplaats – allerlei exposities bezoeken. Ook vind je er een archief van oude geschriften en hangen er oude stadsfoto’s.

Bezienswaardigheden Dubrovnik: Sponzenpaleis

Nog meer bezienswaardigheden in Dubrovnik

  • Als je houdt van charmante straatjes, groene markten en weelderige tuinen mag je de wijk Gruz niet missen.
  • In 1667 werd de Romaanse kerk van Dubrovnik verwoest door een aardbeving. Zo’n 50 jaar later werd op dezelfde plaats de indrukwekkende Sint-Blaisekerk gebouwd. Langs buiten is de kerk rijkelijk gedecoreerd; in barokstijl en met een geweldig koepeldak. Langs binnen is het decor vrij sober. De brede trappen zitten ’s zomers vol toeristen.
  • Het kloppende hart van de stad is het plein Luza; hier is altijd wel iets te beleven. Je vindt er o.a. de 15e-eeuwse Kolom van Orlando en de oude Klokkentoren (Gradski Zvonik).
  • Het Dominicanenklooster aan de haven lijkt een beetje op een fort, maar nee hoor, dit 14e-eeuwse gebouw is toch echt een klooster. Sinds de bouw in 1390 tot laat in de vorige eeuw deed het dienst als het centrum voor filosofie en theologie. Als je het klooster nu bezoekt, kan je je o.a. laten verrassen door het prachtige gotische kruisbeeld van Paola Veneziano. Het mooiste deel van het klooster? Als je ’t ons vraagt de gotische kloostergang met details uit de renaissance.
  • Fans van mooie fresco’s (muurschilderingen) mogen de Ignatius van Loyola kerk niet overslaan tijdens hun citytrip in Dubrovnik. De barokke kerk werd tussen 1699 en 1725 gebouwd en is langs binnen beschilderd met scènes uit het leven van St. Ignatius. Heel indrukwekkend!
  • In de 15e eeuw werd Dubrovnik geregeerd door rectoren; deze werden door het rijke volk gekozen, mochten een maand de stad besturen en waren in die maand verplicht om op het Rectors paleis (Knežev dvor) te blijven. Zo was er volledige aandacht voor de taak die zij hadden. Hoewel dit paleis wel geleden heeft onder aardbevingen en oorlogen, is het volledig gerestaureerd en doet het nu dienst als cultuurhistorisch museum.

Wil je op korte tijd veel zien van de stad? Boek een stadswandeling! Laat je ter plaatse rondleiden en hoor nog meer over bovenstaande bezienswaardigheden in Dubrovnik. Veel plezier!

Een citytrip naar Dubrovnik boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *