bezienswaardigheden Kos

Must-sees! Dé bezienswaardigheden op Kos die je niet mag missen

Het Griekse eiland Kos mag dan een oppervlakte van slechts 290 km² hebben – ter vergelijking; de provincie Antwerpen is bijna 10x zo groot – toch is er meer dan genoeg te zien & beleven tijdens een weekje (of twee) vakantie. Niet alleen in de hoofdstad, maar ook verspreid over de rest van Kos, vind je tal van bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn.

Om je op weg te helpen pikken we de meest bijzondere bezienswaardigheden van Kos er voor je uit. En die kan je dan weer afwisselen met de vele mooie stranden die het eiland biedt!

Kos-Stad

De hoofdstad Kos-Stad is een must-see voor liefhebbers van mooie gebouwen en geschiedenis. In het historische centrum is het alleen al genieten terwijl je door de smalle straatjes slentert. Ga je tijdens de lente, dan hangen de roos-paarse bougainvillea planten overal te schitteren!

Bezienswaardigheden in Kos-Stad die je niet wilt missen? Start bij de Mandráki haven, waar ’s ochtends aan de noordwestkade een kleine vismarkt is. Aan de overkant van de haven start het centrum en dat is wat ons betreft wel het mooiste deel van de stad.

Hier vind je o.a. Eleftherias Square, het meest centrale plein van Kos-Stad. Aan het plein staat een mooie moskee en je kan er tussen de locals een overdekte markt bezoeken. Achter het plein staat een van de mooiste kerken van Kos, de St. Paraskevi kerk. De straatjes rondom het plein staat bekend als Old Town. Dit deel van de stad wordt gekenmerkt door kleine geplaveide straatjes met winkeltjes en cafés. Zo charmant!

Ook mooi: op een kwartier wandelen van de Old Town vind je Odeon; een klein Romeins amfitheater. Hoewel het gerestaureerd is, geeft het nog een heel goeie indruk van hoe het er in de klassieke tijd heeft uitgezien. En om het helemaal af te maken word je er ook nog getrakteerd op een mooi uitzicht!

Astron Hotel, KosOp zoek naar een hotel met een centrale ligging? Dan tippen we Astron Hotel. Naast een top-ligging in het centrum én vlak bij het strand, kan je hier rekenen op een zwembad, restaurant en snackbar.
bezienswaardigheden kos: kos-stad
Het kleurrijke Kos-Stad is een echte must-see

Zia

Waar het noorden van Kos bekend staat om het vlakke land en de vele fietsmogelijkheden, begint het iets zuidelijker toch wel bergachtiger te worden. En dat maakt de tocht naar Zia, een dorpje in het Dikeosgebergte, de moeite waard.

Het dorpje zelf is op-en-top Grieks, maar wel een beetje toeristisch. Als je daar geen probleem mee hebt, is het er puur genieten. Proef de lokale producten in de winkeltjes en de Griekse maaltijden op een van de terrasjes. Het Griekse blauw is er in overvloed aanwezig en in de lente komen daar ook nog de mooie roos-paarse bougainvillea planten bij. Prach-tig!

Ga zeker eens eten bij Restaurant Olympia. Het is een adresje op het einde van de hoofdstraat en is te herkennen aan de groene houten details. Pak de trap naar boven, want op het dakterras geniet je van een waanzinnig uitzicht op de bergen. Tel daarbij op nog het lekkere eten én ’s avonds de prachtige zonsondergang van Kos… Da’s pas vakantie!

Bouradanis Village Hotel, KosVerblijven op een kwartiertje rijden van Zia? In het witte en oh zo Griekse Bouradanis Village Hotel kan je rekenen op traditionele Griekse maaltijden, een mooi zwembad en comfortabele appartementen.
bezienswaardigheden kos zia
Een über-Griekse bezienswaardigheid op Kos? Wij tippen het dorpje Zia

Embrós Thérme

De thermale bron Embrós Thérme (ook bekend als Embrós-Thermae) is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kos.

Vanuit de rotsen stroomt warm bronwater (van zo’n 50 graden) naar beneden in een bekken. Hier mengt het zich met zeewater, waardoor het water uiteindelijk een temperatuur van ca. 40 graden heeft.

Dé place to be dus voor een ontspanningsmomentje. En – extra voordeel – de zwavel in het water zou een geneeskrachtige werking hebben. De toegang is gratis, het enige wat jij moet doen is je zwemgerief meenemen!

Michelangelo Resort & Spa, KosVanuit Michelangelo Resort & Spa rijd je in zo’n 10 minuten naar de thermale bronnen. Het luxehotel biedt daarnaast vijf zwembaden, een infinity pool en meerdere restaurants. Vakantiegevoel, check!
bezienswaardigheden kos thermale bron
Na al die bezienswaardigheden op Kos is het tijd voor ontspanning… Op naar de thermale bron!

Nog meer bezienswaardigheden op Kos

We kunnen nog wel even doorgaan met het opsommen van niet te missen bezienswaardigheden op Kos. We sluiten dus graag af met een lijstje bonustips:

  • Asklepeion is een oud ziekenhuis opgedragen aan Asklepius, de God van de medicijnen. Waar het vroeger een van de beste ziekenhuizen uit de antieke stad was, is het nu een van de belangrijkste archeologische bezienswaardigheden van Kos. Bijzonder detail: volgens sommigen is dit het oudste ziekenhuis ter wereld. Ga de ruïnes dus zeker eens bezoeken!
  • In het zuiden vind je het bijzondere klooster van Agios Ioannis Thymianos. De eyecatcher van het klooster is de klokkentoren. Ga je in augustus op vakantie naar Kos, dan kan je misschien zelfs het grote volksfeest van 29 augustus meemaken. Elk jaar komen daar zo’n 6.000 Grieken op af.
  • In het zuiden van Kos, bij het smalste deel van het eiland, vind je de Kefalos-baai en het gelijknamige gebergte. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is het dorpje Kefalos. Hier zijn allerlei winkeltjes, tavernes en terrassen gevestigd. Mis ook de bekende windmolen van Papavassilis niet en bewonder ruïnes van een middeleeuws kasteel. Voordeel: omdat Kefalos verder van Kos-Stad ligt is het een pak minder toeristisch dan Zia.
  • Oud-Pyli (oftewel Palio Pyli) is hét spookstadje van Kos. Na een cholera-epidemie zijn alle Grieken gevlucht en nooit meer teruggekomen. Pal tussen de ruïnes vind je één cafeetje. Tip: doe stevige schoenen aan want om het mooiste stuk te zien moet je wel een beetje wandelen.
  • Nieuw-Pyli is qua schoonheid misschien net een beetje minder dan Oud-Pyli, maar je moet er wel even de oude waterbron opzoeken. De mythe gaat dat als je als vrouw een rondje met de klok mee rond de fontein wandelt en uit elk kraantje een slok water drinkt, ze binnen het jaar zwanger is. Wel opletten, want als je in de foute richting rond de fontein loopt, dan ga je binnen het jaar scheiden.

Ook leuk: Kos met kids

Welk van deze bezienswaardigheden in Kos bezoek jij graag tijdens een volgende zonvakantie?

Check ook deze tips voor jouw vakantie op Kos

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Must-sees! Dé bezienswaardigheden op Kos die je niet mag missen

  1. Vandaag in Zia geweest. Heerlijk op het terras van the Watermill van het mooie uitzicht op zee genoten. Om nooit te vergeten. En wat een leuk dorpje. Een echte aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *