Cinque Terre Italië

Kleurrijk Italië: de dorpjes van Cinque Terre

Je ziet ze op veel reisblogs en postkaartjes; de vijf kleurrijke dorpjes van Cinque Terre in Italië. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen een prachtig kleurenpalet. Tijd om ze zelf te ontdekken!

Cinque Terre in Italië stond al heel lang op mijn bucketlist. Ik had er veel over gelezen en opgezocht en urenlang door kleurrijke foto’s gescrold. En dan was het eindelijk zo ver;  reisje geboekt!

Eerlijk gezegd was ik een beetje bang om teleurgesteld te worden… Heb ik het niet té hard opgehemeld? Zijn de dorpjes écht zo mooi of is er veel in Photoshop bewerkt?

Maar ik werd snel gerust gesteld; bij m’n eerste stap in een van de dorpjes was ik direct verliefd. Het is er gewoon nóg mooier dan op foto! En – ondanks dat het er soms druk is – hangt er toch een mega gezellige sfeer, zeker bij de restaurantjes. Een must-see dus!

De dorpjes van Cinque Terre op een rij

Cinque Terre is een verzameling van vijf dorpjes in de Italiaanse regio Bloemenrivièra. Samen vormen ze Nationaal Park Cinque Terre, dat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Elk van de vijf dorpjes heeft haar eigen karakter, maar ze zijn allemaal even prachtig. Tijd om de dorpen te verkennen, door mooie foto’s te scrollen én je praktische tips te geven.

Riomaggiore

Het zuidelijkste dorpje van Cinque Terre is Riomaggiore. Als je vanuit het station het tunneltje doorgaat, kom je vanzelf uit bij de haven van het kleine vissersdorpje. Er liggen een paar bootjes op het droge en de visnetten aan de rotswand trekken direct je aandacht.

Of ja… als je niet wordt afgeleid door de kleurrijke huisjes die bijna uit de rotsen lijken te groeien! Klim via een van de trappen in de haven naar een hoger punt en geniet van het uitzicht. Hallo mooie vakantiefoto’s!

Verse vis op een toplocatie eten? Zet je op het terras van Enoteca Con Cucina. Niet het goedkoopste restaurant, maar wel een van de hoogtepunten van je bezoek aan Cinque Terre. En de vis is goddelijk!

Cinque Terre, Italië: Rio Maggiore

Manarola

Vroeger was Manarola via een wandelpad te bereiken (daarover later meer), maar sinds dat pad gesloten is, is het dorpje Manarola een beetje in de vergetelheid geraakt. Zo zonde!

De hoofdstraat Via di Mezzo is een aaneenschakeling van kleurrijke huisjes en de ligging op een klif zorgt voor mooie foto’s. ’s Zomers liggen locals en toeristen hier op de betonplaten aan het water te zonnen en zorgen waaghalzen voor entertainment als ze van de rotsen in het water springen.

Cinque Terre Italië, Manarola

Corniglia

Als je de dorpjes van Cinque Terre met de trein bezoekt, kan je vaak direct in het dorp uitstappen. In Corniglia is dat niet het geval; je moet eerst de stenen trap Lardarina beklimmen. Met zo’n 377 treden verdeeld over 33 etappes heb je je stappen voor die dag wel gezet. Begin je al te hijgen als je dit leest? Er rijdt ook een busje tussen het station en het centrum.

En de trap doet het eigenlijk al vermoeden; Corniglia ligt een pak hoger dan de andere dorpjes. Het ligt niet aan de zee of een haventje, maar op een rotsige berg. Vanop deze hoogte heb je een prachtig uitzicht over alle wijngaarden in de omgeving. Cinque Terre Italië, Corniglia

Vernazza

Onder veel reizigers is Vernazza het populairste dorpje van Cinque Terre. En ik kan ze geen ongelijk geven; vanuit het station kom je direct uit op de hoofdstraat vol kleurrijke huizen. En vooral oude huizen… De eerste tekenen van leven in Vernazza waren al in 1.000 v.Chr.!

Wandel je vanuit de hoofdstraat verder, dan bots je op een pleintje, baaitje en een klein strandje. Je wordt omgeven door kleurrijke huizen én een kerkje en een klein kasteel. Wandel ook zeker eens door de smalle zijstraatjes omhoog (het is minder steil dan het lijkt!) voor een prachtig uitzicht over het dorp. Houd er rekening mee dat je voor het mooiste uitzicht naar een stuk moet dat tot een betaald wandelpad behoort. Met de Cinque Terre Card (zie onderaan blog) heb je echter gratis toegang!

Een andere stevige beklimming brengt je naar het kasteel op de klif. Ook vanuit hier heb je een mooi, maar heel ander, uitzicht over Vernazza.

Cinque Terre restauranttipVan al dat klimmen krijg je honger! Schuif aan bij Ristorante Gambero Rosso en bestel mijn favoriet; de in zeezout bereidde zeebaars. Deze wordt aan tafel voor je gefileerd en smaakt nóg beter met een glaasje Cinque Terre wijn erbij. Santé!

Cinque Terre Italië, Vernazza

Monterosso

Eigenlijk is dit laatste dorpje een klein buitenbeentje: het is niet typisch Cinque Terre, maar eerder een badplaatsje met twee stranden. Wat er allemaal te zien is in Monterosso (volledig Monterosso al Mare)? O.a. een oud kasteel, een klooster, drie 16e-eeuwse wachttorens en een paar winkeltjes. Zo charmant!

Cinque Terre Italië, Monterosso

Van dorp naar dorp wandelen

De kleurrijke dorpjes van Cinque Terre zijn verbonden via tal van wandelpaden. Zeker voor actieve vakantiegangers een echte aanrader! Al gaan ook veel toeristen de mist in: je leest op verschillende websites over Via dell’Amore (liefdespad). Dat is het wandelpad tussen Riomaggiore en Manarola. Deze route werd gesloten, geopend, gesloten… en volgens veel websites is hij nu weer geopend. Maar dat is dus niet het geval! Verheug je dus niet op deze wandeling.

Gelukkig zijn er genoeg mooie alternatieven, zoals de wandeling van Vernazza naar Monteresso. Vanop het centrale pleintje in Vernazza klim je een smal trappetje op. Ga dan naar links en nog iets meer om hoog en je komt uit bij een kerkje; het begin van het wandelpad. Houd er rekening mee dat je moet betalen, of een Cinque Terre Card (zie onderaan het artikel) moet hebben, om deze route te betreden.

Cinque Terre vanop het water

Alle dorpjes, met uitzondering van Corniglia, zijn ook met de ferry bereikbaar. Extra voordeel: vanop het water heb je weer een heel ander uitzicht op de dorpjes. Toegegeven, het kan wel best druk zijn en iets langer duren. Daarom nam ik met m’n reisgenoten een privétour vanuit Vernazza.

We voeren ongeveer een uur langs de kust en voorbij de dorpjes van Cinque Terre. We stapten niet van de boot af, maar kregen wél een totaal ander beeld van de dorpjes, zo vanop het water. En het leverde mooie foto’s op! Met een beetje geluk heb je een even enthousiaste gids als wij, dan leer je ook nog iets bij over de omgeving.

Cinque Terre bezoeken

Je kan Cinque Terre bezoeken vanuit de Bloemenrivièra zelf, óf – zoals ik deed – tijdens een vakantie in Toscane. Ga bijvoorbeeld op citytrip naar Pisa of Florence en maak dan een daguitstap naar de prachtige dorpjes.

Mijn favoriete hotels van waaruit je een uitstapje naar Cinque Terre kan maken zijn…

  • Grand Hotel Duomo Pisa ligt – en de naam verklapt het al – in Pisa. Je verblijft in een prachtig stadshotel en vanop het dakterras heb je uitzicht op de scheve toren! Het handige aan verblijven in Pisa? Het is niet alleen een toffe citytrip-stad, er rijdt ook een directe trein naar Cinque Terre!
  • Ga jij eerder naar Italië voor de pure rust? Dan is Agriturismo Giunasco misschien wel perfect voor jou. Dit pareltje ligt pal in het groen in Toscane, op ca. 1,5 uur rijden van Cinque Terre. De ene dag maak je een uitstapje, de andere plons je in het zwembad of wat dacht je van een wandeling in de bergachtige omgeving? Prachtig!

Praktische tips voor een bezoek aan Cinque Terre

  • Doe één ding niet; met de auto naar Cinque Terre rijden. De straatjes zijn heel smal en er is amper parkeergelegenheid. Klinkt als onnodige stress, toch? Je kan er ook gewoon met de trein naartoe!
  • Het beste is om een Cinque Terre Card te kopen. Hiermee kan je onbeperkt tussen de dorpjes heen en weer reizen én je krijgt nog een paar toffe extra’s. Zoals gratis WiFi bij hotspots in de dorpjes én toegang tot tal van wandelpaden.
  • Cinque Terre is prachtig, dus je bent niet de enige die er naartoe gaat. Zeker vanaf april t/m september is het er heel druk. We raden je daarom aan vroeg om vroeg te vertrekken, of juist tegen het einde van de dag; dan zijn de dagjesmensen al terug vertrokken.

Word jij ook zo vrolijk van deze kleurrijke dorpjes? Tijd om jouw Italiaanse droomvakantie te boeken en Cinque Terre te bezoeken.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *