Tips geld afhalen buitenland

Geld afhalen in het buitenland: dit moet je weten!

Geld afhalen in het buitenland; zeker binnen Europa is dit vaak vanzelfsprekend. Maar hoe geldt het daarbuiten? En op welke kosten kan je rekenen? We zetten het op een rij. Inclusief handige tips!

Betalen in het buitenland, zo activeer je dat!

Betalen en geld afhalen met je Belgische bankaart gaat in veel landen vanzelf, behalve als je buiten Europa op vakantie gaat.

Om klanten te beschermen tegen het gevaar van skimming, hebben veel banken een aantal jaar geleden besloten om het gebruik van hun bankkaarten buiten Europa te blokkeren. Dat betekent dat – als je naar bijv. Azië, Amerika, de Caraïben of Afrika gaat – je bankkaart weigert zijn werk te doen. Om je bankkaart hier toch te kunnen gebruiken moet je ze voor vertrek zelf activeren. Zo ben je zeker dat je kan betalen en geld afhalen buiten Europa.

De mogelijkheden om dit te activeren verschillen per bank, maar bij de meeste Belgische banken kan dit via de online internetbankieren-omgeving of via de app.

Bij veel banken kan je kiezen tussen een permanente óf een tijdelijke oplossing. Onze tip: speel op safe en ga voor de tijdelijke. Je kan dan een begin- en einddatum aangeven en na jouw reis ben je vanzelf terug beschermd tegen skimming buiten Europa. Er zijn ook banken waarbij je exact kan aangeven naar welk land of werelddeel je gaat; handig!

Wat zijn de kosten voor geld afhalen in het buitenland?

De kosten voor betalen en geld afhalen in het buitenland verschillen per bank. Banken laten je gratis betalen in de Euro-landen, meestal geldt hetzelfde voor geld afhalen.

Sommige banken gaan zelfs nog iets verder; zo kunnen klanten van de meeste Belgische banken hun bankkaart kosteloos gebruiken in alle EER-landen. Dat zijn de Euro-landen plus alle andere landen die bij de Europese Economische Ruimte (EER dus) horen. Landen die hieronder vallen zijn o.a. Hongarije, IJsland, Bulgarije, Polen, Tsjechië en Zweden.

Het wordt een ander verhaal als je buiten de EU reist en je bankkaart gebruikt in landen met een vreemde valuta. Dan kunnen er kosten doorgerekend worden. Elke keer dat je geld afhaalt bij een bankautomaat betaal je een bepaald (percentueel) bedrag. Betalen met je bankkaart kan eveneens extra kosten opleveren, ook hier zijn de kosten vaak afhankelijk van het betaalde bedrag. Houd ook rekening met een eventuele wisselkoersopslag.

Welke kosten jouw bank exact rekent voor betalen en geld afhalen in het buitenland? Bel je bank op of zoek informatie op hun website. Een voorbereid mens is er twee waard!

Ga jij op reis met een kredietkaart i.p.v. een debetkaart? Om binnen Europa met een kredietkaart te betalen, wordt door de meeste Belgische banken geen extra kosten aangerekend. Buiten Europa betaal je vaak wél extra. Ook wie met hun kredietkaart geld wilt afhalen in het buitenland komt voor extra kosten te staan.
Tips geld afhalen buitenland

Extra tips voor betalen en geld afhalen in het buitenland

  • Check – zeker als je voor een langere periode op vakantie gaat – altijd even de vervaldatum van je bankkaart. En als je dan toch al bezig bent, doe dan ook even hetzelfde voor je paspoort.
  • Sommige buitenlandse banken brengen wél extra kosten in rekening als je bij hun automaten geld afhaalt, zélfs als het in een Euro-land is. Als dat het geval is, wordt dit op voorhand aangegeven en kan je er zelf nog voor kiezen om de transactie af te breken.
  • In sommige gevallen vraagt een bank om een pincode van zes cijfers. Geen stress, je kan gewoon je vertrouwde vier cijfers invullen en op de enter/ok/groene knop drukken.
  • Je moet op vakantie niet veel cash op zak hebben; steeds meer restaurants, cafeetjes en winkels accepteren Maestro-kaarten. Geld afhalen bij een bankautomaat wordt dus hoe langer hoe meer overbodig.
  • Voor betalen en geld afhalen in het buitenland gelden vaak lagere daglimieten dan je in België gewoon bent. Bovendien kunnen lokale banken ook beperkingen hanteren. Informeer voordat je op vakantie vertrekt welke regels jouw bank hanteert.
  • Zorg dat je het telefoonnummer van jouw bank én Card Stop altijd meeneemt. Bij diefstal of verlies kan je jouw bankkaart direct laten blokkeren.
  • De veiligste plaats om geld af te halen in het buitenland, is bij een bankautomaat in of aan de buitenkant van een bankkantoor. Mocht er iets misgaan heb je direct hulp bij de hand.

Goed voorbereid op pad gaan is het halve werk! En als het nu niet meer goed gaat met dat betalen en geld afhalen in het buitenland, dan weten wij het ook niet meer.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “Geld afhalen in het buitenland: dit moet je weten!

  1. Goedendag Vakantiediscounter wij hebben voor het eerst geboekt
    een reis naar Side voor 10 dagen.
    En zijn zeer tevreden over de informatie en tips over van alles
    Daar kunnen andere vakantie aanbieders eens een voorbeeld
    aan nemen…. goed bezig…

  2. Voor de eerste keer boek ik een reis op eigen houtje.
    Jullie info en opvolging is prima;
    Alleen weet ik niet of we wel of niet op voorhand kan inchecken.( Vliegen met Lufthansa naar Corfu)
    Geloof er wel in dat alles goed komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *