Gratis doen in Parijs

Wat kan je gratis doen in Parijs

Paris, je t’aime! De Franse hoofdstad staat bekend om haar mooie bouwwerken, indrukwekkende musea en vele winkels. Maar ook om het feit dat het niet de goedkoopste citytrip-bestemming is. Wil jij alles uit de stad halen, zonder alles uit je portemonnee te halen? Wij maakten een lijstje met de leukste dingen om gratis te doen in Parijs.

Bezoek gratis musea in Parijs

Parijs is een echt museum-walhalla. Het allerbekendste museum is het Louvre, waar o.a. de Mona Lisa te bewonderen is. Ben jij jonger dan 26 jaar en kom je uit de EU? Dan mag je gratis binnen! Is dit niet het geval? Elke eerste vrijdag van de maand, na 18.00 uur, is het Louvre voor iedereen gratis te bezoeken (uitgezonderd juli en augustus). Het museum is op vrijdag tot 21.45 uur geopend.

Wil je nog meer musea gratis bezoeken in Parijs? Jongeren tot 26 jaar zitten sowieso goed en kunnen bijvoorbeeld gratis naar Musée d’Orsay, Musée Picasso, het Kasteel van Versailles en de Arc de Triomphe. Die laatste is trouwens voor iedereen gratis toegankelijk op de eerste zondag van de maanden januari, februari, maart, november en december.

Kunstliefhebbers zijn in Musée d’Orsay aan het juiste adres. Hier bewonder je werken van o.a. Monet, Degas, Picasso, Rodin en Van Gogh. Elke eerste zondag van de maand is dit museum in Parijs gratis te bezoeken. Let op: je moet wél op voorhand een tijdslot reserveren.

Kijk op de website van het museum dat je wilt bezoeken of er gratis opties zijn.
Gratis doen in Parijs, Louvre

Bekijk de lichtshow bij de Eiffeltoren

De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs, je mag ‘m dus eigenlijk niet overslaan tijdens je citytrip. Het beklimmen van de Eiffeltoren is helaas niet gratis. De toren bewonderen (en leuke selfies maken) kan uiteraard wél gratis.

Plan jouw dag zo dat je ’s avonds bij de Eiffeltoren uitkomt. Je kan er namelijk elk uur genieten van een spectaculaire lichtshow. Zet je op het grasveld voor de toren, neem een drankje mee en geniet!

Slenter door Montmartre

Montmartre is dé schilderswijk van Parijs en ligt op een heuvel achter de beroemde basiliek Sacré-Coeur. Ooit woonden en werkten bekende schilders zoals o.a. Vincent van Gogh en Picasso in deze wijk, tegenwoordig worden er vooral toeristen nageschilderd.

Wil je meekijken hoe anderen worden nagetekend? Ga dan naar Place du Tertre, het hoofdplein van de wijk. Hier is het zowel overdag als ’s avonds enorm gezellig!

Gratis doen in Parijs: Aparthotel Adagio Paris MontmartreIn de gezellige wijk Montmartre verblijven én kosten besparen? Kies voor Aparthotel Adagio Paris Montmartre waar je in een comfortabel appartement mét eigen keukentje verblijft. Zo hoef je niet drie keer per dag op restaurant.

Geniet van het uitzicht bij de Sacré-Coeur

En als je dan toch in Montmartre bent… wandel dan ook even naar de Sacré-Coeur. Die beroemde, witte basiliek ligt op een heuvel dus geniet je er van een prachtig uitzicht over Parijs. Ga zitten op één van de 222 traptreden en bewonder de stad.

Wil je jouw dag in Montmartre goed afsluiten? Je kan de indrukwekkende basiliek gratis bezoeken!
Gratis doen Parijs, Sacré Coeur

Bijkomen in Jardin du Luxembourg

Nood aan een kleine pauze na al dat wandelen? Wij tippen het statige stadspark Jardin du Luxembourg. Tussen de sierlijke fonteinen en kleurrijke bloemen kom je volledig tot rust!

Het centrum van het park is de vijver Grand Bassin waarin kinderen met miniatuurbootjes kunnen spelen. Ook leuk voor wie met kinderen op citytrip in Parijs is; je kan hier op een pony rijden, of een poppentheater bezoeken. Oké, dit is niet volledig gratis, maar het zorgt wél voor blije kindergezichtjes.

Gratis doen in Parijs: VOCO Paris MontparnasseDankzij de centrale ligging en stijlvolle inrichting is VOCO Paris Montparnasse een goeie uitvalsbasis voor jouw citytripje. Er ligt een metrostation voor de deur en het is maar zo’n 20 minuten wandelen naar Jardin du Luxembourg.
Gratis doen in Parijs, Jardin du Luxembourg

Wandel langs de Seine

Ook langs de rivier de Seine, die de stad doorkruist, kan je gezellige wandeling maken. Over het water zijn maar liefst 37 (!) bruggen gebouwd, waardoor je gemakkelijk van de noord- naar de zuidoever oversteekt. Er zijn tal van beroemde gebouwen te spotten tijdens een wandeling aan het water. Voorbeelden zijn o.a. de Eiffeltoren en het Louvre. Je kan dus cultuur opdoen met de wind in je haren!

Op het water van de Seine ligt trouwens ook nog een stadsparkje; Parc de l’Ile Saint Germain. Het is gebouwd op een eiland en ligt iets buiten het centrum. Maar laat die afstand je vooral niet tegenhouden want het is een absolute must-see. In de groene omgeving kom je volledig tot rust én kan je de Seine bewonderen.

Wat je nog meer gratis kan doen in Parijs

Met bovenstaande tips heb je al veel geld bespaard tijdens jouw citytripje. Maar er is nóg meer dat je gratis kan doen in Parijs. Kijk je mee?

  • Bewonder het originele vrijheidsbeeld. Hoewel het vrijheidsbeeld hét symbool van New York is, komt Lady Liberty oorspronkelijk uit Frankrijk. Huh, hoezo? De Franse beeldhouwer Frederic Auguste Bartholdi kreeg de opdracht om een beeld te maken dat geschonken zou worden aan de Verenigde Staten en dat symbool stond voor vrijheid. Omdat het beeld groot moest worden, schakelde hij de hulp van Gustave Eiffel in. Bartholdi maakte een prototype van het Vrijheidsbeeld, en dat beeld (eigenlijk dus het originele Vrijheidsbeeld) is te bewonderen op de Île aux Cygnes, een kunstmatig eilandje in de Seine.
  • Koopjes scoren op Marché Aux Puces de Saint-Ouen. Ben jij een echte rommelmarkten-fan? Ga dan zeker naar Marché Aux Puces de Saint-Ouen, aan de rand van de stad ligt. In de verschillende straten van deze wijk vind je veertien marktjes met elk hun eigen karakter. En dan zijn er ook nog indoor markten te vinden! En oké, de spullen op de markt zijn niet gratis, maar je kan wél proberen af te dingen. En anders is het ook al gewoon leuk om – gratis – rond te kijken.
  • Bezoek de begraafplaats Père-Lachaise. Een ander gratis hoogtepunt van Parijs, is begraafplaats Père Lachaise. Wat deze serene plaats zo bijzonder maakt? Er zijn tal van beroemdheden begraven. Slenter voorbij de indrukwekkende graven van o.a. Édith Piaf, Chopin, Jim Morrison en Oscar Wilde. De begraafplaats is gigantisch groot, dus je kan er zo een hele middag speuren naar deze graven. Een aangenaam rustmoment tijdens je citytrip in de drukke stad!
Mercure Paris Bastille Marais Hotel In de buurt van Père-Lachaise verblijven? Wij tippen Mercure Paris Bastille Marais Hotel. Dit chique designhotel beschikt over o.a. moderne kamers en gratis WiFi. Na een dagje slenteren door Parijs kom volledig tot rust op de gezellige patio.

Kan jij niet wachten om zoveel mogelijk gratis te doen in Parijs? We zijn benieuwd naar jouw verhalen!

Fotografie: Kiev.Victor

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

2 thoughts on “Wat kan je gratis doen in Parijs

  1. Ook gratis, rondwandeling op het ile de la Jatte in de seine, eindpunt metro lijn 3.
    Op de brug de trap af. Vanuit hier hebben veel impressionistische schilders geschilderd. Er staan tegeltableaus met het schilderij (en de naam van de schilder) op de punten vanwaar zo’n schilderij is gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *