praia-benagil-algarve-portugal

Praia de Benagil; adembenemende grot in de Algarve!

Waarom wij van de Algarve houden? Omwille van de grillige kustlijn, kleine baaitjes, indrukwekkende rotsformaties en verborgen grotten. Niet écht verborgen, maar wel prach-tig, is de grot bij Praia de Benagil. Een must-see tijdens een vakantie in de Portugese regio!

Algarve in een vogelvlucht

In het uiterste zuiden van Portugal vind je de Algarve. De regio is vooral bekend onder strandhangers en gezelligheidsdieren. Met ’s zomers een gemiddelde temperatuur van 25 °C kan je er zalig vakantievieren. Voor sfeer en gezelligheid ga ja naar Albufeira; het bekendste deel van de Algarve. En ook aan leuke markten kom je in de Algarve niets tekort. Maar de Portugese regio biedt meer…

We stipten het hierboven al even aan; de Algarve heeft een grillige kustlijn met kleine baaitjes. Deze worden afgewisseld met hoge rotsen met daartussenin kleine paradijselijke strandjes. Een van de mooiste stranden van de Algarve? Als je ’t ons vraagt Praia Dona Ana!

Wil je nóg meer indrukwekkende vakantiefoto’s maken? Dan tippen we een bezoek aan Praia de Benagil; een prachtige grot.

Praia de Benagil, Algarve

Waarom de grot van Praia de Benagil zo bijzonder is

Sla een reisgids open of lees een blog over Praia de Benagil en je komt overal beschrijvingen zoals ‘buitenaards mooi’, ‘sprookjesachtig’ of ‘een van de mooiste plekken ter wereld’ tegen. En terecht, de grot is echt adembenemend mooi.

De natuur heeft door erosie een bijzonder afdak van krijtsteen gemaakt boven het strand. Het lijkt bijna alsof je door een ronde kamer loopt, met het strand als vloer. Vanuit deze ‘kamer’ kijk je uit over zee. En in het ‘afdak’ is een grote uitgesleten cirkel die als een soort koepel zorgt voor een prachtige lichtinval.

Praia de Benagil grot

Hoe bereik je de grot?

De afstand van het strand naar de grot is maar 150 meter, maar wel via het water. Er zijn durvers die al zwemmend naar de grot gaan. Wij raden dit af. De stroming kan er best sterk zijn en er varen toeristenbootjes heen en weer. Denk dus aan je eigen veiligheid!

Hoe je dan wél bij Praia de Benagil geraakt? Huur een kajak of gebruik een van de SUP-tours die er worden aangeboden. En dan heb je nog de meest gebruikte en makkelijkste optie; een boottocht vanuit verschillende badplaatsen aan de Algarve. Dit is ideaal omdat er bij het strand van Praia de Benagil zelf weinig parkeerplaatsen zijn voor wie met een (huur)wagen op pad gaat.

Via onze partner GetYourGuide kan je boottochten boeken vanuit o.a. Albufeira, Portimão en Lagos. Kies een tour met een zo klein mogelijke boot. Dan kan je het dichtstbij en soms zelfs in de grot komen.

Praia de Benagil bezoeken

Nog meer tips voor jouw bezoek aan Praia de Benagil

  • De grot is prachtig, dus het verrast je waarschijnlijk niet dat er veel toeristen op af komen. Wil je niet over de koppen lopen, dan raden we aan om ’s ochtends vroeg of rond zonsondergang te gaan.
  • Die timing heeft nog een extra voordeel; aan het begin en einde van de dag is een een supermooie lichtinval in de grot! Rond zonsondergang kleurt de grot zelfs bijna rood. De vakantiefoto’s maken zichzelf!
  • Sla naast de grotten zeker het strand niet over. Het kleine strandje ligt verscholen tussen hoge rotsen en heeft een beachbar. Ook de kliffen in de omgeving zijn een aanrader. Maak een wandeling en geniet van de waanzinnige uitzichten.

Combineer een bezoek

Praia de Benagil ligt vlak bij Carvoeiro. Dit charmante vissersdorpje mag je ook op je must-see lijstje zetten. Herinner je je de kleurrijke bootjes die je vaak op reisgidsen van de Algarve ziet? Dat is dus hier!

En er zijn nog meer bezienswaardigheden! Bewonder bijv. de overblijfselen van de muren van het fort Nossa Senhora da Conceição (Onze Moeder van de Ontvangenis) bovenop de klif. Alleen al voor het uitzicht zou je hier naartoe gaan. Je hebt een prachtig beeld van de oceaan en de kliffen van Cabo Carvoeiro.

Op maar een paar kilometer van Carvoeiro vind je trouwens nog een andere rotsformatie met grot; Algar Seco. Het eerste deel er naartoe is een houten wandelpad, daarna schakel je over op een rotspad. Wel even stevige schoenen aan doen dus!

Tivoli Carvoeiro, AlgarveVerblijven in Carvoeiro? Tivoli Carvoeiro is een luxehotel met – vanuit het zwembad – uitzicht op de prachtige rotsformaties waar de Algarve zo bekend om staat. Ook geschikt voor een familievakantie!

Ontdek ook deze mooiste hotels in de Algarve

Praia de Benagil Carvoeiro

Heb jij Praia de Benagil ondertussen al op jouw bucketlist gezet?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Praia de Benagil; adembenemende grot in de Algarve!

    1. Beste Jean. De reizen veranderen vaak van prijs; bij blogs plaatsen we daarom geen prijzen. Als je doorklikt naar een bestemming of hotel zie je wel prijzen. Die worden continu aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *