Vakantiegevoel vasthouden

Welkom thuis! 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden

Uit onderzoek blijkt dat het gros van de vakantiegangers niet volledig uitgerust is na een vakantie. En de mensen die wél uitgerust thuiskomen kunnen hun vakantiegevoel vaak maar een weekje vasthouden. 40% is het zelfs al vanaf de eerste dag terug kwijt. Eigenlijk wel zonde als je een heel jaar naar je vakantie uitkeek. Tijd om daar iets aan te doen!

Met deze 18 tips om je vakantiegevoel vast te houden, verval je misschien toch nét iets minder snel terug in die dagelijkse sleur. Zo ben je na je eerste werkweek niet al je leuke vakantieherinneringen vergeten. En bovenal; zo heb je niet direct het gevoel dat je terug nood hebt aan vakantie…

1. Houd vakantiegeuren in stand

Wist je dat geur veel met onze hersenen doet? Door het parfum te spuiten dat je op vakantie gebruikte, of door dezelfde shampoo te gebruiken als op hotel, ben je in gedachten direct terug op je vakantiebestemming. En smeer je ook gerust nog eens in met zonnecrème of aftersun; dat is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je vakantiegevoel!

2. Kook lokale gerechten

Ook smaak kan helpen om je vakantiegevoel vast te houden. Haal bij thuiskomst alles in huis om de lokale gerechten – die je op vakantie zo vaak at – na te maken. Bijvoorbeeld een Griekse salade, een pan paella of een verse pasta. Leef je uit met de kruiden die je op lokale marktjes hebt gekocht, of probeer een receptje uit dat je op vakantie hebt geleerd. Ben je in Frankrijk geweest? Houd een wijnproef-avondje.Vakantiegevoel vasthouden - eten

3. Neem vakantiegewoontes thuis over

Had je op vakantie gewoontes die je thuis niet had? Zoals de dag starten met een potje yoghurt, na het avondeten een glaasje limoncello drinken, ’s avonds nog een beetje lezen in bed… Door deze vakantiegewoontes in België verder te zetten houd je de vakantiesfeer langer vast.

4. Start op woensdag met werken

Nog niet begonnen met werken na je vakantie? Als het nog kan, kies er dan voor om op woensdag te starten i.p.v. op maandag. Die korte eerste werkweek zorgt ervoor dat we ons vakantiegevoel net iets makkelijker kunnen vasthouden.

5. Doe niet alles tegelijk

Plan je eerste werkweek na vakantie niet te vol. Doe niet alles tegelijk, want dat deed je op vakantie ook niet. Schrijf aan het begin van de dag drie dingen op die je écht moet doen i.p.v. een ellenlange to-do ijst. Minder stress en dus meer ruimte om het vakantiegevoel vast te houden.

6. Bekijk je vakantiefoto’s regelmatig terug

Terugkijkend naar hun vakantiefoto’s krijgen de meeste mensen een dikke glimlach op hun gezicht. Hang een foto op bij je bureau of pas je bureaubladachtergrond aan. Nog leuker: maak ’s avonds – na je eerste werkdagen – een fotoalbum van je leukste vakantiefoto’s en herinneringen. Zo blijf je nog net iets langer op je vakantiebestemming.

Vakantiegevoel vasthouden - fotoboek

7. Zorg ervoor dat je laatste vakantiedag een topdag is

Oké, je bent net terug, dus voor afgelopen vakantie is deze tip niet meer van toepassing. Maar voor je volgende vakantie wel! Zorg er altijd voor dat je laatste dag een topdag is. De laatste dag is namelijk bepalend voor het gevoel waarmee je terugkijkt op je vakantie. Hoe beter de laatste dag, hoe positiever je terugdenkt.

8. Geef geld uit aan herinneringen, niet aan spullen

Ook voor de volgende vakantie: ga niet shoppen op jouw vakantiebestemming, maar besteed je vakantiebudget aan herinneringen. Boek excursies, ontdek de gezelligste restaurantjes, ontmoet nieuwe mensen… En als je dan toch wilt shoppen op vakantie, koop dan dingen die je thuis regelmatig een vakantiegevoel geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kleurrijke hangmat?

9. Doe inspiratie op voor je volgende vakantie

Niets is leuker dan wegdromen bij mooie stranden en hippe steden. Doe dus vooral al inspiratie op over je volgende bestemming. Bijvoorbeeld op Pinterest, Instagram of een van onze reisblogs.

10. Boek je volgende vakantie

Inspiratie opdoen is natuurlijk nog veel leuker als je die kan omzetten in een boeking. Wat dacht je van een korte citytrip in de herfst? Wij hebben voordelige aanbiedingen zodat jouw vakantie-voorpret snel weer kan beginnen.

11. Leer een vreemde taal

De taal van je vorige bestemming bijvoorbeeld. Wedden dat je volgend jaar weer naar dezelfde vakantiebestemming gaat? Extra leuk: doe dit met je (reis)partner.

12. Speel toerist in eigen stad!

Op vakantie willen we onze bestemming van binnen en van buiten leren kennen. Maar hoe veel weet je eigenlijk over je eigen woonplaats? Tijd om op ontdekking te gaan! Bekijk je eigen woonplaats de weekends na jouw vakantie eens door de ogen van een toerist. Hallo leuke staycation! Thuiskomen is trouwens ook helemaal niet zo erg, wij schreven er dit artikel over!

13. Verzamel vakantiemuziek

Zet je favoriete vakantiemuziek in een speciale playlist op je smartphone of Spotify en swing mee op de schijven die je op vakantie heel de tijd luisterde. Ook leuk voor in de auto!

14. Leef (met mate) onregelmatig

Hoe hard we ook vasthouden aan de drie R’s (rust, reinheid en regelmaat), uit onderzoek blijkt dat we meer ontspannen zijn als we afwijken van regelmaat. Want dat is ook wat je op vakantie doet; later opstaan, later eten, langer aan tafel zitten. Durf thuis ook van je regelmaat af te wijken, doe waar je zin in hebt.

Vakantiegevoel vasthouden - slapen

Nog meer tips om het vakantiegevoel vast te houden

We beloofden je 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden, dus je hebt er nog vier van ons te goed. Hier komen ze:

  • 15. Houd contact met de mensen die je op vakantie hebt ontmoet. Door over je vakantie(herinneringen) te praten houd je je vakantie – en zo ook je vakantiegevoel – levendig. Zeker met sociale media is dat tegenwoordig heel makkelijk! Spreek een paar weken na thuiskomst nog eens af met je vakantievrienden. Samen herinneringen ophalen en foto’s bekijken brengt je direct weer in vakantiesfeer.
  • 16. Ga vaker op vakantie. We weten dat niet iedereen een eindeloos vakantiebudget heeft, maar uit onderzoek blijkt wel dat vaker en korter op vakantie gaan meer effect heeft. Sterker nog: de hoogste mate van ontspanning ervaren we op onze 8e vakantiedag, daarvoor hoef je dus geen twee weken weg te gaan. Verdeel je vakantiedagen dus over het jaar, i.p.v. dat je één of twee lange vakanties neemt.
  • 17. Slaap genoeg! Wist je dat we één derde van onze vakantie slapend doorbrengen? Ineens kunnen we die acht uur slaap wél halen. Houd dit thuis vast, zodat de vermoeidheid (en dus de behoefte aan een nieuwe vakantie) niet te snel toeslaat.
  • 18. Wees sociaal. Op vakantie spendeer je vaak meer tijd met familie en vrienden dan thuis. En hoewel we daar doorgaans enorm van genieten, vallen we thuis al snel terug in de valkuil van zetelhangen en tv kijken na een lange werkdag. Hoeveel energie de dag ook heeft gekost, geef jezelf een sjot onder je gat en ga socializen. Mensen met een actief sociaal leven zijn simpelweg gelukkiger!

Hoe lukt het jou, dat ultieme vakantiegevoel vasthouden? Deel je gouden tips.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

6 thoughts on “Welkom thuis! 18 tips om het vakantiegevoel vast te houden

  1. Geachte Laura,
    Wij appreciëren in hoge mate Jullie aanpak en begeleiding :-)!!
    Dit draagt erg lekker bij aan het opbouwen en onderhouden van het “vakantiegevoel”.
    Proficiat en doe zo voort !!

    Tip 7/18 van Jullie suggesties om dat vakantiegevoel wat langer bij te houden, zet ons nu aan om toch eens te reageren.
    Wij hebben zelf onze parking in Eindhoven gezocht en gereserveerd en het is het tweede jaar op rij dat Quickparking ons met een totaal onaanvaardbare naservice opzadelt. Vorig jaar werden we na aankomst helemaal NIET opgehaald en werden wij uiteindelijk geholpen door een concurrerende firma; dit jaar stonden wij ruim anderhalf uur in de (flinke) regen omdat zij hun shuttleservice uitvoerden met één buisje voor 9 personen voor ong. 30 wachtenden. Quickservice dus NOOIT MEER.
    Maar dat heeft uiteraard helemaal niets te maken met de uitstekende begeleiding die wij van Vakantiediscounter hebben mogen ervaren. D.i. dus “eigen schuld … dikke bult”.
    Volgend jaar zullen we zeker Jullie aanbieding(en) ivm de parkeermogelijkheden beter opvolgen.

    Hartelijk dank en wij checken Vakantiediscounter.nl telkens wij een (grotere) reis plannen :-).

    Beleefde groeten,
    Robert en Paulette Mijnendonckx – Vennekens, België

  2. Dag Laura,

    nog een weekje en dan vertrekken we naar Gran Canaria (Zuiden).
    Kan je ons tips geven om dolfijnen te gaan spotten?

    Alvast bedankt,

    Luc

  3. Dag Laura

    Fijne vakantie in Seferihisar, all-inclusief geboekt maar de maand mei was nog veel dicht in resort, hadden ze moeten vermelden, zou het fijn vinden tegemoetkoming Ben tevreden voor de verder rest, boeken vaak via jullie 👍🏽

    1. Faciliteiten kunnen inderdaad seizoensgebonden beschikbaar zijn; je vindt dit ook terug op de informatie-pagina van Club Resort Atlantis. Uiteraard ben je vrij om hier melding van te maken via het contactformulier op de website. De klachtenafdeling zal dan meekijken naar de vooraf verschafte informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *