Bezienswaardigheden Lefkas

Must-sees! Deze bezienswaardigheden op Lefkas mag je niet missen

Lefkas mag dan misschien minder bekend zijn dan haar grote zussen Corfu en Zakynthos, het is zonder twijfel een prachtig eiland voor een zonvakantie. Lefkas is een aaneenschakeling van charmante dorpjes, mooie kliffen en adembenemende watervallen. Kijk met ons mee naar de 10 leukste bezienswaardigheden van Lefkas!

Lefkas (ook wel Lefkada genoemd) heeft een oppervlakte van 356 km2. Ideaal voor wie graag van de ene naar de andere kust wil rijden zonder op meerdere plaatsen te moeten verblijven. Op veel vlakken is Lefkas een typisch Grieks eiland, al heeft het toch een heel eigen karakter. Wist je bijvoorbeeld dat Lefkas met een brug aan het vasteland verbonden is? Of dat Lefkas het meest bergachtige eiland van de Ionische Eilanden is? Het zijn maar een paar weetjes over dit prachtige eiland.

Ga zelf op verkenning en ontdek meer bijzonderheden van dit eiland. Máár… zorg er wel voor dat je onderstaande bezienswaardigheden op Lefkas niet mist!

De haven van Lefkas-Stad

De moderne jachthaven van Lefkas-Stad is een indrukwekkend stukje vakmanschap. De jachthaven is maar liefst 70.000 m2 groot. Er zijn meer dan 600 (!) aanlegplaatsen voor boten! Botenliefhebbers weten niet waar ze eerst moeten kijken! En alsof dat alleen nog niet indrukwekkend genoeg is, kan je er ook nog supergoed shoppen en eten. Door de populariteit van de haven hebben namelijk veel restaurants en winkels zich in de jachthaven gevestigd.

Bezoek ook zeker andere delen van het centrum van Lefkas-Stad. Deze typisch Griekse hoofdstad heeft allerlei gezellige straatjes waar je de lokale sfeer kunt opsnuiven. En check ook zeker de festivalkalender; ’s zomers is Lefkas-Stad het decor voor tal van festivals. Zeker het International Folklore Festival is een aanrader.

Villa Elia, LefkasVlak bij Lefkas-Stad verblijven? Villa Elia ligt op zo’n 10 minuten rijden én biedt een door palmbomen omgeven zwembad waar het vakantiegevoel direct in the pocket is.
must see lefkas-stad

Sfeervol en gezellig Agios Nikitas

Een bezoek aan Agios Nikitas mag niet ontbreken! Dit typisch Griekse dorpje, op zo’n 15 km van Lefkas-Stad, is uitermate gezellig.

Ga bakken en braden op de zand- en kiezelstranden of verdwaal in de charmante straatjes vol winkeltjes, restaurants en minimarktjes. Mag het iets actiever? De bergen zijn de perfecte setting voor een stevige (of ontspannende) wandeling.

Kijk verder dan het centrum, want Agios Nikitas heeft een mooie natuur met bossen, valleien en kliffen. En er zijn ook authentieke vissersboten te spotten!

must see lefkas agios nikitas

Het pittoreske Meganisi

Een eiland bij een eiland; reis af naar Meganisi. Dit eiland is met een oppervlakte van 20 km2 niet groot. Toch beweert de naam anders; Meganisi betekent vrij vertaald namelijk ‘groot eiland’.

Er zijn drie dorpjes te bezichtigen, Katomeri, Spartochori en Vathy. Slenter door de smalle steegjes en bots op het ene na het andere authentieke stenen huisje. De haven van Meganisi ligt in Vathy, hier spot je dan ook veel zeilers. Dit is trouwens ook de haven waar je aankomt als je vanuit bijvoorbeeld Nidri op de boot stapt.

En vergeet de zeegrot Papanikolis niet te bezoeken. Deze grot was tijdens de Tweede Wereldoorlog de schuilplaats van een onderzeeër die een belangrijke rol speelde in de verzetsstrijd tegen de Duitsers. Op Meganisi vind je daarnaast tal stranden waar je in alle rust jouw portie vitamine D kan sprokkelen.

must see lefkas meganisi

Nidri watervallen

Van alle badplaatsen op het Griekse eiland is Nidri bij uitstek de populairste. Nidri staat bekend om zijn gezellige sfeer in de hoofdstraat. Het barst er van de winkeltjes waar je urenlang in kan rondkijken. Daarbovenop vind je in Nidri ook een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lefkas; de watervallen van Dimosari (in de volksmond ook wel de watervallen van Nidri genoemd).

Wandel vanaf de rivier richting de bergen tot je bij het hoogste punt aankomt. Hier dendert een adembenemende waterval naar beneden. Je moet wel goed ter been zijn, want de wandeling kan soms vrij pittig zijn. Doe je het liever iets rustiger aan op vakantie? No stress, de watervallen zijn ook met een auto of brommertje te bereiken.

Het beste moment om de watervallen te bezoeken is in het voorjaar. Tijdens de zomer is er – door de weinige neerslag – kans dat de waterval droog staat.

Hotel George, LefkasDe gastvrije eigenaresse verwelkomt je met open armen in haar kleinschalige Hotel George. Plons in het zwembad of proef van de verse gerechten in het restaurant. Dankzij de centrale ligging zijn het strand, de boulevard en de haven binnen handbereik.
must see lefkas nidri waterval

Fort van Santa Mavra

Toegegeven: dit fort ligt niet op Lefkas zelf – het ligt nét voor de drijvende brug – toch wilden we het pareltje graag meenemen in het overzicht.

Het Fort van Santa Mavra is gebouwd aan het begin in de 14e eeuw en diende, zoals vele forten, om het eiland te beschermen.

Het kasteel werd in het verleden meerdere keren gerestaureerd, waardoor het nu in bijzonder goede staat is. Naast het kasteel staat nog een kerk en die is al even speciaal. Tijdens de periodes van Turkse bezetting deed ze namelijk ook dienst als moskee.

Extra leuk: tijdens het zomerseizoen wordt het Fort van Santa Mavra ingezet als locatie voor culturele evenementen, zoals concerten.

must see lefkas fort santa marva

De monniken van het Faneromenis klooster

Het Faneromenis klooster ligt net buiten Lefkas-Stad en wordt al sinds de 4e eeuw bewoond door monniken. Anno nu is het nog steeds het thuis van enkele monniken én wordt het gebruikt als religieus centrum. Locals bezoeken het klooster regelmatig voor religieuze ceremonies zoals doopsels.

Het Faneromenis klooster is echter ook toegankelijk voor toeristen. Zo heb je o.a. toegang tot het museum waar eeuwenoude manuscripten te bewonderen zijn. Het klooster is trouwens ook makkelijk te spotten, het heeft namelijk een hoge toren. Bereid je voor op een waanzinnig uitzicht over Lefkas-Stad.

must see lefkas klooster

Nog meer bezienswaardigheden op Lefkas

Bovenstaande hotspots mogen dan de meest bekende zijn, er zijn nog meer bezienswaardigheden op Lefkas de moeite waard. We voegen graag nog een kleine selectie toe:

  • Lefkas is het enige Griekse eiland dat aan het vasteland verbonden is met een drijvende brug. Een wandeling over die brug hoort dus eigenlijk wel bij de Lefkas experience. De brug is ongeveer 70 m lang en kan, wanneer een boot moet passeren, draaien. Bij dit draaien vaart een deel van het wegdek weg om ruimte te bieden voor de schepen.
  • Karia, een dorpje aan de voet van de bergen, staat bekend om zijn traditie van borduren en weven. Dit vakmanschap word al sinds de 19e eeuw van generatie op generatie doorgegeven. Het vindt zijn oorsprong bij Maria Stávraka, die op jonge leeftijd door een ongeluk haar rechterarm kwijtraakte. Omdat borduren en weven daardoor heel moeilijk werd, besloot ze haar eigen systeem op te zetten. Met haar eigen techniek creëerde ze prachtige kunstwerken. Maria werd door velen ‘Maria Koutsochéro’ genoemd, Grieks voor ‘Maria met één hand’. Het werk van Maria heeft voor veel inspiratie gezorgd. Zo werd er een school opgericht waar meisjes de weefkunst konden leren. Ook werd het Folklore Museum opgericht. Dit museum is vandaag de dag nog te bezoeken. Je kan er de mooiste stukjes handwerk bewonderen.
  • Kaap Lefkatas, in het zuiden van Lefkas, heeft een rijke geschiedenis en werd al in de oudheid door Homerus beschreven. Destijds prijkte er een tempel op de Kaap, vandaag de dag vind je er een 60 meter hoge vuurtoren. Aan Kaap Lefkatas kleeft een enigszins duistere mythologie. De Griekse godin Aphrodite zou zich vanaf deze klif naar beneden hebben gestort uit puur liefdesverdriet. Er bestaat nog eenzelfde legende: de Griekse dichteres Sappho zou uit liefde voor veerman Phaon van de klif zijn gesprongen.
  • Op zoek naar rust op Lefkas? Dan moet je in het bergdorp Katouna zijn. Idyllische straatjes wisselen zich af met huisjes die zijn herbouwd in oude stijl. Je hebt er enkele hogere punten van waar je een prachtig uitzicht over de Ionische Zee hebt. Druk is het in Katouna niet en veel restaurantjes zal je dus niet vinden. Heb je zelf geen eten bij, dan kan je terecht in het enige restaurant van Katouna; een typisch Griekse taverne op het dorpsplein. Authenticiteit ten top!
  • Lefkas biedt prachtige stranden, waaronder Porto Katsiki. We raden je aan om zeker een dagje te gaan strandhoppen langs de mooiste stranden van Lefkas.

En dit was nog maar een kleine greep – maar wel de belangrijkste – uit de vele bezienswaardigheden op Lefkas. Wat staat er bovenaan jouw lijstje?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Must-sees! Deze bezienswaardigheden op Lefkas mag je niet missen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *