Reisgids Valencia

Reisgids Valencia: tips voor een 4-daagse citytrip

De eerste keer naar Valencia? Leuk, er is zó veel te beleven in de Spaanse stad! Zonder plan kan het zelfs een beetje overweldigend worden. Daarom maakten we deze handige Valencia reisgids voor jou. Wedden dat je na jouw 4-daagse citytrip helemaal verliefd bent op de stad?

Dag 1 – Reisdag & eerste kennismaking

Wij vertrekken het liefst zo vroeg mogelijk; dan haal je het maximale uit jouw vier dagen in Valencia. Al is het natuurlijk niet altijd mogelijk om een vroege vlucht te hebben. Of misschien slaap jij op je eerste vakantiedag liever een beetje uit.

Daarom beginnen we deze reisgids voor Valencia ongeveer vanaf het avondeten. Moest je toch eerder zijn, dan heb je des te meer tijd voor de eerste kennismaking met de stad. Kom je inderdaad pas tegen etenstijd aan, dan raden we aan om je rustig op te frissen in het hotel, al wandelend de omgeving te ontdekken én een gezellig terrasje uit te zoeken. Daar hebben we trouwens een paar toffe suggesties voor:

  • Overdag is Ciudad de las Artes y Ciencias – daarover later meer – al prachtig, maar ’s avonds is het misschien zelfs nóg mooier. Zeker vanop het dakterras van Barcelo Valencia kan je het architecturale meesterwerk goed bewonderen. Zelfs als je niet in het hotel verblijft is het terras met bar toegankelijk. De ideale locatie voor een lekker wijntje of een frisse cocktail.
  • Ligt jouw hotel in de wijk Ruzafa? Goeie keuze! Je verblijft in een van de hipste wijken van Valencia. De smalle straatjes nodigen uit om te verdwalen, maar houd ook zeker Google Maps bij de hand. Zo kan je Canalla Bistro vinden, waar tapas in een nieuw jasje worden geserveerd.
  • Wie pal in het oude centrum verblijft, heeft ook superveel charmante straten om in te verdwalen. En al evenveel gezellige tapasrestaurants! Wij tippen Tintofino Ultra Marino, waar je kan eten in een authentieke huiskamersfeer.

Dag 2 – Architectuur & strand

Ciudad de las Artes y Ciencias is zowat hét beeld van de stad. Het architecturale hoogstandje staat in elke reisgids van Valencia. En terecht! Op een oppervlakte van ca. 2 km² staan zes gebouwen, waar je – zelfs als je geen architectuurliefhebber bent – wel van onder de indruk moet zijn.

In 1989 ontstond het idee voor dit geweldige project. Met een budget van zo’n € 330 miljoen kon de Spaanse architect Santiago Calatrava aan de slag. Na negen jaar werd het eerste gebouw, L’Hemisfèric, opgeleverd. Elf jaar later volgde het laatste gebouw. Uiteindelijk viel het project meer dan 4 keer duurder uit dan gepland, zo’n € 1282 miljoen!

Die investering lijkt wel terugverdiend; de zes gebouwen die sinds de voltooiing in het midden van de stad pronken, zijn als een icoon voor de stad. Ze trekken elke dag duizenden bezoekers en hebben Valencia op de kaart gezet als citytripbestemming in Europa. Missie geslaagd! Alleen al daarom is het een niet te missen must-see tijdens jouw 4-daagse citytrip in de Spaanse stad.

De gebouwen staan allemaal vrij dicht bij elkaar, dus op zich heb je geen hele dag nodig om ze te bekijken. Of tenminste… als je ze alleen langs de buitenkant wilt bewonderen. Het Wetenschappelijk Museum (dat gevestigd is in een van de gebouwen) is namelijk wel super indrukwekkend! Zeker als je iets minder zonnig weer hebt, is het een echte aanrader om te bezoeken. Op een zonnige dag raden we je echter aan om de bus naar het strand te pakken.

Want Ciudad de las Artes y Ciencias is niet de enige must-see van de stad. Er is ook nog een mooi, lang strand! Dat ligt in het oosten van de stad – grenzend aan de oude visserswijk Cabañal-Cañamelar, die trouwens ook een aanrader is – en is zo’n 4 km lang. Ideaal om een middagje te zonnen of te chillen bij een van de beachbars.

Jouw dag in stijl afsluiten? Een van de bekendste lokale specialiteiten is paella met kip en konijn. Het staat op zowat alle menukaarten!

Reisgids Valencia: Hotel Valencia Oceanic Affiliated by MeliaHotel Valencia Oceanic Affiliated by Melia ligt vlak bij Ciudad de las Artes y las Ciencias. Je hebt hier o.a. een zwembad en restaurant (met lokale specialiteiten) binnen handbereik!

Reisgids Valencia: Stad kunst en wetenschappen

Dag 3 – Het oude centrum

Veel mensen denken bij Valencia direct aan Ciudad de las Artes y Ciencias, dat staat namelijk op elke reisgids voor Valencia. Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in de stad! Laat het hypermoderne deel achter je, want op dag 3 duiken we in de geschiedenis… Op naar het historische centrum!

Het oude centrum heeft een grotere oppervlakte dan Ciudad de las Artes y Ciencias (maak er dus genoeg tijd voor vrij) en barst van de hoogtepunten. Een letterlijk hoogtepunt is El Miguelete, de klokkentoren van de imposante kathedraal van Valencia. Je hebt er een waanzinnig uitzicht over de stad.

Andere must-sees in historische centrum zijn de oude zijdebeurs La Lonja, het gezellige Plaza de la Reina, de immense markthal Mercado Central en de stadstoren Torres de Serranos. Verdwalen? Dat doen we het liefst in de wijk El Carmen. Je botst er op de charmantste, onontdekte spots én er zijn een pak minder toeristen dan in de rest van de stad.

Houd je stappenteller in het oog, je wandelt best veel zonder het echt door te hebben. Trakteer jezelf daarom tussendoor vaak genoeg op een drankje in de zon. Zeker op de pleinen kan je echt urenlang mensen kijken.

Reisgids Valencia: SH Ingles Boutique HotelNog geen hotel geboekt voor jouw 4-daagse citytrip naar Valencia? Ga voor het stijlvolle SH Ingles Boutique Hotel. Je verblijft er niet alleen in een supermooie kamer, maar ook nog eens pal in de oude stad. Ideaal!

Reisgids Valencia: oude centrum

Dag 4 – Valencia met de fiets ontdekken

Typisch aan citytrips is dat we veel wandelen, maar hoe leuk is het om de stad al fietsend te ontdekken? Dan zie je alles weer op een heel andere manier én kan je op je laatste dag nog een extra stukje van de stad zien. Extra voordeel: Valencia heeft veel fietspaden en ’s zomers soms een fris briesje.

Je kan overal in Valencia fietsen huren, maar mocht je een iets latere vlucht hebben, ga dan voor een georganiseerde fietstocht van een paar uur. Onder leiding van een gids zie je toch altijd nog nét iets meer van de stad.

Veel van deze fietstochten gaan bijvoorbeeld (een stukje) door het Turiapark. Dit is een 9 km lange groene strook op de kaart van Valencia en was ooit een rivier. In 1957 zorgde de rivier nog voor een grote overstroming, vandaag is het park vooral een locatie waar locals graag komen chillen op hun vrije dag. Er is ruimte om te skaten, spelen, muziek te spelen, te wandelen en… te fietsen!

Baja Bikes, de expert als het aankomt op fietstochten in Europa, biedt verschillende fietstours aan in Valencia. Kies jij de tour voorbij de highlights of ga voor een fietstocht vol tapas. Ook leuk; er is een speciale tour voor wie met kinderen op vakantie is!

Reisgids Valencia: Turia Park

Verblijf je langer in Valencia?

Heb jij vier volledige dagen in Valencia (dankzij een heel vroege heenvlucht en heel late terugvlucht) of ga je voor vijf of zes dagen naar de stad? We geven je in deze reisgids voor Valencia nog een paar extra suggesties:

  • We noemden de wijk El Carmen hierboven al even kort; we zouden er uren kunnen rondslenteren! En street art spotten, want dat vind je er in overvloed. Kustliefhebbers weten dus waar ze moeten zijn!
  • Paella met konijn en kip is maar één van de vele specialiteiten in Valencia. Ook horchata (een lokaal non-alcoholisch drankje), cazalla (een drankje met véél alcohol), sardientjes en tortilla staan op zo goed als elke menukaart. En onze reisgids voor Valencia zou natuurlijk niet compleet zijn als we Aqua de Valencia niet tippen! Al deze smaken komen samen tijdens een tour die je kan boeken via onze partner GetYourGuide. De tour duurt zo’n 3 uur en één ding is zeker; je gaat niet weg met honger!
  • We noemden Ruzafa al even op de eerste dag en tippen de wijk nog eens voor als je meer tijd hebt. Behalve hippe horeca-zaakjes, vind je er namelijk ook allerlei bezienswaardigheden. Bezoek o.a. Plaza de Toros (de stierenarena), de Iglesia Parroquial de San Valero y San Vicente Mártir en de Ruzafa Market.

Hotel-reisgids voor Valencia

Ben je nog op zoek naar een hotel voor jouw citytrip naar Valencia? Een reisgids is natuurlijk niet compleet zonder onze persoonlijke aanraders:

  • Primus Valencia is een van de best geboekte hotels van Valencia. En terecht; Ciudad de las Artes y Ciencias ligt achter de hoek! En dan geniet je er ook nog eens van een buitenzwembad, wellnessfaciliteiten en een restaurant.
  • Wil jij behalve cultuur, ook vooral veel strand zien? Dan tippen we het luxueuze Las Arenas Balneario Resort! Je verblijft pal aan het strand en geniet van o.a. een buitenzwembad, kinderbad, wellnessfaciliteiten en een chique à la carte restaurant. Genieten maar!
  • Naast het Turiapark en op wandelafstand van zowel Ciudad de las Artes y Ciencias en de gezellige wijk Ruzafa ligt Eurostars Rey Don Jaime. Dankzij het zwembad op het dakterras, het ontbijtrestaurant en de moderne inrichting, is dit een van de populairste hotels van Valencia.
  • Een eigen ’thuis’ pal in het historische centrum? Kies voor Appartementen Mon Suites Catedral. Je verblijft in een modern appartement met eigen keukentje én de kathedraal achter de hoek!
  • Senator Parque Central Hotel is populair dankzij haar ligging aan de rand van Ruzafa en op ca. een half uurtje wandelen van het historische centrum en Ciudad de las Artes y Ciencias.

Een 4-daagse citytrip Valencia vliegt voorbij; met deze reisgids voor Valencia haal je er het maximale uit. Veel plezier & laat weten of de stad jouw hart ook heeft gestolen!

Een citytrip naar Valencia boeken?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *