Wat te doen op Zanzibar

Wat te doen op Zanzibar? Dé checklist voor jouw vakantie!

Hagelwitte stranden, ontelbaar veel palmbomen, luxe hotels en een prachtige onderwaterwereld; Zanzibar heeft alle ingrediënten voor een tropische strandvakantie. Maar het eiland biedt meer!

Zanzibar in vogelvlucht

Zanzibar (ook wel Unguja genoemd) is een eiland dat bij Tanzania hoort en aan de oostkust van Afrika ligt. Samen met Pemba, Latham en Mafia vormt het de kruideneilanden. Kruiden (zoals nootmuskaat, kaneel en peper) zijn de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners. Of ja, behalve het toerisme.

Want met haar parelwitte stranden, azuurblauwe Indische oceaan, interessante mix van cultuur en de vele watersportmogelijkheden weet Zanzibar elk jaar veel toeristenharten te veroveren. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 1.554 km², veelzijdigheid genoeg dus!

Hop van strand naar strand

Veel vakantiegangers kiezen Zanzibar omwille van de tropische stranden. En terecht! De kustlijn van het eiland beschikt over eindeloos veel stranden met wuivende palmbomen en typische dhow zeilboten die voor de kust dobberen.

De stranden zijn de place to be om te ontspannen, te zwemmen, cocktails te drinken of tot in de late uurtjes op restaurant te gaan met je voeten in het zand. Wat onze favoriete stranden op Zanzibar zijn?

  • Jambiani. Hier maak je kennis met het lokale leven. Vissers meren aan met hun dagvangst, kinderen spelen met oude autobanden en de bejaarde manen komen samen om bij te praten. Ook leuk: ga vanuit deze badplaats op dolfijnen-excursie.
  • Kendwa. In het westen van Zanzibar vind je de mooiste stranden. Kendwa is er daar één van. Overdag is het grote strand sowieso populair, maar 1x per maand is het ook ’s avonds en ’s nachts dé hotspot. Dan vindt er een full moon party plaats.
  • Matemwe. Net zoals in Jambiani maak je ook in dit dorpje, aan de oostkust, kennis met de lokale cultuur. Kleine kinderen leren krabbetjes vangen op het strand terwijl de vaders zoeken naar inktvissen op zee. Toerisme is er amper, dus zijn er ook bijna geen strandverkopers. Een verademing t.o.v. veel Europese bestemmingen.

Doen Zanzibar: strandhoppen

Ontdek cultureel Stone Town

Stone Town ligt op een driehoekig schiereiland in het westen van Zanzibar. Het is het culturele én historische hart van het eiland. Het staat dan ook al sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een must-see tijdens jouw tropische vakantie.

In het autovrije stadscentrum (auto’s zouden niet eens door de smalle straten kunnen) spot je overal deuren met bijzonder houtsnijwerk, prachtige pleintjes, historische moskeeën en bijzondere torens. De oude slavenmarkt herinnert je nog aan de slavenhandel van vroeger. Indrukwekkend!

Ook leuk: aan de waterkant van Stown Town vind je Forodhani Gardens. Vanaf de zon ondergaat verandert het park in een paradijs voor streetfood liefhebbers. Proef een typische Zanzibar-pizza of ga voor vers gegrilde vis met lokale groenten.

Doen Zanzibar: Stone Town

Spot de rode franje aap

Zanzibar heeft welgeteld één Nationaal Park, Jozani Forest. Een excursie naar dit park is een must-do.

Al is het alleen maar om de rode franje aap (ofwel de Rode Colobus aap) te kunnen spotten. Zanzibar is de enige plaats ter wereld waar ze in de natuur voorkomen!

Volgens tellingen zijn er zo’n 2.000 rode franje apen. Je herkent ze aan hun zwart/witte vacht met een rode streep op hun rug. Het bijzondere aan deze apen is dat ze geen duim, enkel vier vingers én maar liefst vier magen hebben.

Wat je als natuurliefhebber nog kan doen op Zanzibar? Vlak voor de kust van Stone Town ligt het kleine Prison Island. Hier zijn ooit reuzenschildpadden uitgezet om ze te beschermen tegen uitsterven. Nu vind je er een grote groep, sommigen zijn meer dan 100 jaar oud. Als je hier gaat snorkelen, kan je er zomaar een paar tegenkomen.
Doen Zanzibar: rode franje aap

Verblijf in Chuini Zanzibar Beach Lodge

Kiezen uit alle mooie hotels op Zanzibar is nog niet zo simpel, want wow er zijn zó veel pareltjes! Als we dan toch één hotel moeten kiezen, is het het kleinschalige Chuini Zanzibar Beach Lodge. Verspreid over een tropische tuin van 1,5 hectare vind je zo’n 15 vrijstaande bungalows. Privacy gegarandeerd!

En het zijn ook niet zo maar bungalows; ze zijn stuk voor stuk ingericht in een stijlvolle beach-style met veel wit, linnen en houten elementen. Vanop het terras heb je een waanzinnig uitzicht op de zee. Een ideale plek om ’s ochtends met een tas koffie wakker te worden.

Word je liever wakker met een verfrissende zwembeurt? Chuini Zanzibar Beach Lodge beschikt over drie zwembaden. Na een paar baantjes ontspan je volledig op een strandstoel of in een van de hangmatten. Hongertje gekregen? Kies maar een tafel uit in het à la carte restaurant. Hier proef je van typische, lokale gerechten en maaltijden uit verschillende internationale keukens. Kan het nóg chiller? Ja, je kan all inclusive boeken!

Ook fijn: Chuini Zanzibar Beach Lodge ligt op zo’n 15 km van de eerdergenoemde hoofdstad Stone Town. Zo combineer je ontspanning eenvoudig met cultuur opdoen.

Doen Zanzibar: Chuini Zanzibar Beach Lodge

Rijd mee met een dala dala

Het is goedkoop, het is avontuurlijk en het is een must-do op op vakantie in Zanzibar; het eiland verkennen in een dala dala. Deze minibusjes rijden rond over het hele eiland. Afhankelijk van je bestemming en de afstand die je aflegt, betaal je een klein bedrag.

Dala dala’s hebben geen officiële haltes; je moet dus gewoon op de baan gaan staan en je hand uitsteken als je wilt dat de buschauffeur stopt. Hetzelfde geldt om uit te stappen. Let wel op: het kan soms druk zijn met de locals. Maar dat is nu net de charme!

Doen Zanzibar: dala dala busje

Wat je nog meer kan doen op Zanzibar

Of bovenstaande lijst het enige is wat je kan doen op Zanzibar? Nee! We hebben nog een lijstje met tips voor jou.

  • Je kan er niet omheen als je op Zanzibar verblijft; duiken of snorkelen. De onderwaterwereld is té mooi om niet te ontdekken. Ga bijvoorbeeld op daguitstap naar het eiland Pemba en ontdek één van de mooiste duikspots. Hier vind je met koraal begroeide rifwanden, grote koraalpilaren, enorme gorgonen met ontelbaar veel rifvissen en grote koraalriffen.
  • Hoe je de plaatselijke cultuur het beste leert kennen? Leer de taal van je bestemming – of in elk geval een paar basis woorden – en meng je onder de locals. In het geval van Zanzibar moet je dan Swahili te leren.
  • Waar Portugal bekend staat om de Fado muziek, is op Zanzibar Taarab muziek een onderdeel van de cultuur. Het is een mix van stijlen vanuit het hele gebied rond de Indische Oceaan. De beste manier om kennis te maken met deze vorm van muziek, is met een bezoek aan Dhow Countries Music Academy in Stone Town. Hier kan je het zelf leren spelen!
  • Kruiden zijn belangrijk voor Zanzibar; naast het toerisme is het de belangrijkste bron van inkomen. Als je geïnteresseerd bent in de cultuur en de geschiedenis van het eiland is een kruidentour dan ook aan absolute aanrader. Onder begeleiding van een gids ga je naar een lokale kruidenboerderij en leer je meer over specerijen zoals limoengras, kaneel, vanille, zwarte peper, maar ook over papayas en andere tropische vruchten. Check bijvoorbeeld deze kruidentour.

Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen op Zanzibar? Behalve natuurlijk zalig op het strand liggen…

Fotografie: Nick Fox | Shutterstock.com, MattiaATH | Shutterstock.com, Nowaczyk / Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Wat te doen op Zanzibar? Dé checklist voor jouw vakantie!

    1. Voor zover ons bekend is er een museum(pje) in het huis ernaast. Zijn geboortehuis zou nu door mensen worden bewoond en is derhalve niet te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *