Praktische informatie Zanzibar (Tanzania)

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Zanzibar voor je op een rij gezet.

Deze informatie is toegespitst op Zanzibar, onze belangrijkste bestemming in Tanzania. Vertrek jij naar een andere bestemming in Tanzania? Veel van deze informatie is daar ook op van toepassing.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Zanzibar wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Koop hiervoor flessen mineraalwater. Oók voor het spoelen van de mond tijdens het tandenpoetsen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Zanzibar is 240 volt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen; de stopcontacten wijken af van die in België, er worden veelal driepolige stekkers gebruikt.

De stroom kan op Zanzibar gedurende vaste periodes per etmaal worden uitgeschakeld. Hier merk je als vakantiegangers overigens vaak weinig van; hotels hebben generatoren.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op Zanzibar zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 12 januari – Zanzibar Revolution Day
  • 7 april – Karuma Day
  • 26 april – Union Day
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 1 juni – Internationale Dag van het Kind
  • 7 juli – Saba Saba
  • 9 december – Dag van de Republiek
  • 25 en 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder de Ramadan en het Suikerfeest.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van de Tanzania is de Tanziaanse shilling (TZS).

De enige geldautomaten op het eiland zijn te vinden in Stone Town. Hier kan je uitsluitend met een kredietkaart (Visa of Mastercard) betalen. Met kredietkaarten kun je ook in hotels betalen, maar houd er rekening mee dat je vaak geen geld kunt afhalen.

Het is verstandig om voorafgaand aan jouw vakantie euro’s om te wisselen voor Amerikaanse dollars en deze mee te nemen. Feitelijk zijn dollars een vaker voorkomend betaalmiddel dan de officiële Tanziaanse shilling. Houd er daarbij rekening mee dat dollars van voor 2006 niet worden geaccepteerd.

Ter plaatse is het handig om te allen tijde een klein bedrag aan contant geld op zak te hebben en dan bij voorkeur biljetten van één of vijf dollar. Dit is het meest gangbaar op markten en in winkels en ook handig voor het geven van fooi.

Goed om te weten: Tanziaanse shillings mogen niet in- of uitgevoerd worden. Je dient dit op het vliegveld om te wisselen alvorens je het land verlaat.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken debetkaarten standaard uit buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Zanzibar afreist.

Gezond op reis

Aanbevolen vaccinaties voor Tanzania zijn Hepatitis A, gele koorts en DTP. Ook kan het zijn dat je malariatabletten dient te slikken. De inenting voor gele koorts is verplicht wanneer je recent in een gele koorts gebied bent geweest.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via je huisarts.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen. Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen een vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • De zon is op Zanzibar (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in België; het ligt simpelweg dichterbij de evenaar. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • Op Zanzibar komen muggen voor die ziektes als malaria kunnen overdragen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden.
  • Voor de kust van Zanzibar komen behoorlijk wat zee-egels voor. We raden je aan goede waterschoenen te dragen.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie op Zanzibar. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: algemeen alarmnummer

Reisdocumenten

Voor Zanzibar is een geldig internationaal paspoort vereist, afreizen met een Belgische identiteitskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoelang het paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Er is een visumverplichting. Dit visum kun je bij aankomst kopen op de luchthaven. Je dient deze contant en in Amerikaanse dollars te betalen. Gebruik van pinpas of creditcard is niet mogelijk.

Het kan tijdrovend zijn om dit ter plaatse te regelen. Je kunt deze voor het gemak ook vooraf digitaal aanvragen.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Zanzibar kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Belgische nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Zanzibar bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf België betreft – ca. 9-10 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

Op Zanzibar wordt Zanzibariaans gesproken, een dialect van het Swahili. Inwoners spreken daarnaast veelal Engels. Met deze laatste kun je dan ook goed uit de voeten tijdens jouw vakantie.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in hotels. In steeds meer hotels is dit gratis beschikbaar, maar dit is zeker nog geen standaard. Check hiervoor de informatie bij de door jou gekozen accommodatie. Houd ook rekening met langzamer internet.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen België en Zanzibar. In de wintertijd is het 2 uur vroeger op het Tanzaniaanse eiland, in de zomertijd is dit slechts 1 uur.

Toeristenbelasting

Op Zanzibar krijg je als toerist te maken met toeristenbelasting. Dit is een klein bedrag per persoon per nacht, welke je dient af te rekenen in het hotel. Toeristenbelasting is derhalve niet inbegrepen bij de reissom.

Veiligheid

Tanzania is één van de meer stabiele en rustige landen in de regio Oost-Afrika. Bepaalde gebieden in het land – met name in de grensregio’s – kun je beter vermijden. Zanzibar is relatief veilig. Wees wel voorzichtig op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals in Stone Town. Op dit soort plekken is de kans op (terroristische) aanslagen, berovingen en zakkenrollerij groter.

Op Zanzibar bestaat een risico op gewelddadige berovingen van bijv. hand- en schoudertassen, onder andere vanuit rijdende auto’s en motors. Om het risico op verwondingen te beperken is het belangrijk om geen verzet te bieden. Draag daarnaast geen opvallende sieraden en laat waardevolle spullen zoveel mogelijk achter in een kluisje.

In grote steden (zoals Stone Town) komen korte ontvoeringen voor. Criminelen lokken buitenlandse toeristen met een smoes in een taxi of auto. Soms wordt er voorgesteld een lift te delen. Eenmaal in de taxi of auto wordt de toerist bedreigd en dwingt de crimineel hem om op verschillende plaatsen geld op te nemen.

Voor de kust van Tanzania zijn piraten actief. Hier bestaat het risico op kapingen van commerciële en particuliere schepen. Wees je bewust van deze risico’s als je het water op gaat.

We raden je af politieke evenementen en demonstraties bij te wonen. Deze kunnen onrustig zijn en tot ongeregeldheden en geweld leiden.

Daarnaast bestaan er in Zanzibar natuurlijke veiligheidsrisico’s als orkanen, aardbevingen, overstromingen en tropische stormen. Volg in zo’n geval te allen tijde de berichten in de media en informeer je over de situatie.

Bekijk het actuele reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken

Vervoer

De wegen op Zanzibar zijn over het algemeen slecht onderhouden en onoverzichtelijk. Het is redelijk chaotisch en dan moet je ook nog eens links rijden. Wij raden onze vakantiegangers daarom af om een auto te huren en bieden dit ook zelf niet aan. Als je dit toch wilt, regel dan ter plaatse een auto met privéchauffeur.

De beste manier om Zanzibar te verkennen is per excursie. Je kunt ter plaatse informeren naar de mogelijkheden én krijgt – wanneer je via ons boekt – ook al suggesties per e-mail voorafgaande aan jouw vertrek.

Om het lokale leven te ervaren kun je een ritje met een Dala Dala overwegen. Dit is het lokale transportmiddel; een kleine vrachtwagen met houten banken in een overdekte laadbak. Op het dak wordt vaak metershoog bagage gestouwd.

Liever wat comfortabeler? Het gebruik van taxi’s is ook gebruikelijk op Zanzibar. Goedkoop is dit echter niet; de prijzen zijn te vergelijken met die in België.

Meer praktisch informatie over Zanzibar

  • Het gemiddelde maandloon op Zanzibar is tussen de 25 en 50 dollar. Het geven van fooi – waar ze stiekem wel op rekenen – is daardoor heel gebruikelijk. Uiteraard is de hoogte aan jou. Om je enkele vuistregels mee te geven; voor restaurants en bars adviseren wij 10%, voor gidsen 5 tot 10 dollar per dag. Kuiers en kamermeisjes kun je een dollar toeschuiven.
  • Ding gerust af op Zanzibar; verkopers gaan hier al vanuit. Betaal nooit meer dan 50% van de eerstgenoemde prijs.
  • 98% van de bevolking is moslim. Hierdoor kunnen winkels en eetgelegenheden in bijv. Stone Town op vrijdag gesloten zijn. Ook kan het invloed hebben op excursies; grote kans dat de gids rond lunchtijd even weg is om te bidden.
  • Respecteer de inwoners en draag op straat kleding die de knieën en schouders bedekt. Dit geldt zeker als je in Stone Town bepaalde monumenten bezoekt.
Op vakantie naar Zanzibar (Tanzania)?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen