Praktische informatie Bali (Indonesië)

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Bali voor je op een rij gezet.

Deze informatie is toegespitst op Bali, onze belangrijkste bestemming in Indonesië. Vertrek jij naar een andere bestemming in Indonesië? Veel van deze informatie is daar ook op van toepassing.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Bali wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het leidingwater op Bali is niet van goede kwaliteit. We raden je daarom aan mineraalwater te gebruiken. Pas ook op met ijsblokjes, gewassen groenten en geschild fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit op Bali is 230 volt. Er worden diverse soorten stopcontacten gebruikt en het kan zomaar zijn dat jouw stekker dan niet past. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Indonesië zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 21 april – Kartini-dag (een soort Moederdag)
  • 21 januari – Hari Pancasila
  • 17 augustus – Onafhankelijkheidsdag

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden. Zo zijn er op Bali veel religieuze feestdagen en is de Dag van de Stilte (Nyep) een belangrijk moment voor de Balinezen.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

LET OP! Indonesië kent veel moslims, op Bali geldt echter dat het grootste deel van de bevolking Hindoestaan is. Islamitische dagen (waaronder Ramadan en Suikerfeest) worden daardoor beperkt gevierd, maar kunnen wel invloed hebben op het dagelijkse leven.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Bali is de Roepia (IDR).

Geldautomaten waar je met een Maestro- of Cirrus-debetkaart terecht kunt zijn op diverse plekken (in de toeristische gebieden) aanwezig. Nog handiger is het om een kredietkaart mee te nemen. De transactiekosten bij het gebruik van een kredietkaart liggen wel vaak hoger.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken debetkaarten standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Bali afreist.

Gezond op reis

De enige vaccinatieverplichting die er geldt voor Bali is de gele koorts. Maar dit is enkel van toepassing wanneer je recent in een gele koorts-gebied bent geweest.

Toch zijn er wel enkele aanbevolen vaccinaties. Wie naar Bali afreist, kan o.a. te maken krijgen met DTP, buiktyfus, Hepatitis A en B, malaria en rabiës. Wij raden reizigers aan om zich te allen tijde goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via je huisarts.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen.
  • De zon is op Bali (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in België. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • Op Bali kan je te maken krijgen met muggen die ziektes als malaria en dengue kunnen overbrengen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie op Bali. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: algemeen alarmnummer (enkel per mobiel bereikbaar)
  • 100: politie
  • 118: ambulance
  • 113: brandweer

Reisdocumenten

Voor Bali is een geldig paspoort vereist. Je kunt niet met een Belgische identiteitskaart afreizen naar de Aziatische bestemming. Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de dag van aankomst.

Een visumverplichting is er sinds 2015 niet meer wanneer je vanaf Nederland naar Bali (of een andere bestemming in Indonesië) reist én max. 30 dagen in het land blijft (en dat geldt dus voor al onze reizen). Je krijgt wel een inreisstempel bij aankomst in het paspoort.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Bali kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Belgische nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Bali bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf België betreft – ca. 12 uur. Veel van onze vluchten zijn echter met een tussenstop en dan kan de reis aanzienlijk langer duren. Heb je hier vragen over voorafgaand of na jouw boeking, neem dan even contact met ons op.

Taal

De meest gesproken taal op Bali is Bahasa Indonesia, een Indonesische vorm van het Maleis. Er zijn daarnaast talloze dialecten. In toeristische gebieden wordt er daarnaast Engels gesproken.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels. Veel hotels bieden dit kosteloos aan, maar er kan ook een vergoeding voor worden gevraagd. Houd er rekening mee dat de snelheden van WiFi aanzienlijk lager kunnen liggen dan we in Europa gewend zijn.

Tijdsverschil

In onze zomertijd is het op Bali 6 uur later. In de winter is dit verschil 7 uur.

Toeristenbelasting

Op Bali geldt toeristenbelasting. Deze is niet bij de reissom inbegrepen en dien je als vakantieganger ter plaatse te betalen op het vliegveld. Het is ook mogelijk om de toeristenbelasting al voor vertrek te betalen, dit wordt aangeraden door de Indonesische overheid. Ga daarvoor nar de officiële website van Bali.

Veiligheid

Net als op andere Europese en niet-Europese bestemmingen dien je ook op Bali goed op te letten op je bagage. Dit geldt met name op markten, in drukke winkelstraten en op stations. Reisdocumenten kan je beter bewaren in een kluisje bij jouw accommodatie en ga niet met teveel contant geld over straat.

Bekijk het actuele reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken

Vervoer

Een scooter is op Bali onder toeristen een populair vervoersmiddel. Vanwege het gebrek aan verkeersregels en -borden én het vaak roekeloze gedrag van de Balinezen raden wij dit echter af. Dit geldt ook voor het zelf besturen van een auto. Wil je niet per excursie op pad, huur dan een auto mét chauffeur.

Meer praktische informatie over Bali

  • Op Bali is geld voor de bediening meestal al bij de prijs inbegrepen. Bij de wat luxere restaurants rekent men wel op een fooitje. Ben je tevreden over de service? Dan is 5 tot 10% een prima bedrag.
  • Een fooi voor gidsen en kamermeisjes wordt op prijs gesteld. Taxichauffeurs zijn je dankbaar wanneer je het bedrag naar boven afrondt.
  • Indonesië is een religieus land en hierdoor vind je op Bali flink wat tempels en moskeeën. Bezoek je een van deze? Zorg dat je schouders en knieën bedekt zijn.
Op vakantie naar Bali (Indonesië)?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen