Praktische informatie Brazilië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Brazilië voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Brazilië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het water in Brazilië is van slechte kwaliteit en daardoor niet drinkbaar. We raden je aan flessen bronwater te kopen en dit water ook te gebruiken bij het tandenpoetsen. Let daarnaast op met ijsblokjes en gewassen groenten en fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Brazilië is – afhankelijk van de regio waar je verblijft –  127 of 220 volt. Niet alle apparaten zijn geschikt voor 127 volt, check dit vooraf. Ook kan het zijn dat ze maar op halve kracht werken. Je hebt daarnaast een wereldstekker nodig; in Brazilië worden andere stopcontacten gebruikt.

Feestdagen

In Brazilië houden ze wel van een feestje. Hoeveel en wanneer dit is kan regionaal en lokaal enorm verschillen. De belangrijkste nationale feestdagen zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag (Ano Novo)
  • 21 april – Dia de Tiradentes
  • 22 april – Ontdekking van Brazilië
  • 1 mei – Dag van de Arbeid (Dia do Trabalhador)
  • 7 september – Onafhankelijkheidsdag (Dia da Independência)
  • 12 oktober – Heilige Vrouwe Aparecida (Nossa Senhora Aparecida)
  • 2 november – Allerheiligen (Dia dos Finados)
  • 15 november – Dag van de Republiek (Dia da Proclamação da República)
  • 19 november – Dag van de Vlag (Dia da Bandeira)
  • 24 december – Kerstavond (Noite de Natal)
  • 25 december – Kerstmis (Natal)
  • 31 december – Oudejaarsdag (Virada)

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Pinksteren en Hemelvaart. En vergeet ook zeker carnaval niet; dit wordt groots gevierd in Brazilië.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Brazilië is de Real (BRL). Deze haal je af met een debet- of kredietkaart bij een geldautomaat. In de toeristische gebieden zijn deze over het algemeen voldoende aanwezig. Houd er wel rekening mee dat er transactiekosten berekend kunnen worden, die doorgaans voor een kredietkaart hoger zijn dan voor een bankpas.

Neem naast een debet- en kredietkaart voldoende contant geld in euro’s of Amerikaanse dollars mee. Zeker bij lokale winkels en markten kan dit handig zijn.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken debetkaarten standaard uit buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Brazilië afreist.

Gezond op reis

Er gelden geen verplichte vaccinaties voor Brazilië, maar wel enkele aanbevolen vaccinaties. Denk hierbij o.a. aan DTP, gele koorts en Hepatitis A. Ook kan het raadzaam zijn malariatabletten te slikken.

Deze richtlijnen zijn echter slechts algemene aanbevelingen, er kunnen bijv. wel aanbevolen vaccinaties gelden. Wij raden reizigers te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via je huisarts.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen.
  • De zon is in Brazilië (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in België. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • Maak je een dagtrip de jungle in? Doe dit onder leiding van een gids. Er kunnen bloedzuigers en slangen aanwezig zijn. Hij/zij kan je hierop attenderen en weet wat te doen mocht je onverwachts gebeten worden.
  • In Brazilië komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan o.a. zika, chikungunya en knokkelkoorts (ook wel dengue genoemd). Neem daarom anti-muggen spray of crème mee, bij voorkeur DEET. Smeer je zowel overdag als ’s avonds goed in.
  • In Brazilië komt hondsdolheid (rabiës) voor. Mocht je worden gebeten door een zoogdier (bijv. een hond of kat) neem dan onmiddellijk contact op met een arts, ook als je een rabiës-vaccinatie hebt gehad.
  • Ga niet zwemmen of pootjebaden in zoet water. De larven die zich in de tropische zoetwateren van Brazilië bevinden, kunnen schistosomiasis (bilharzia) veroorzaken.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Brazilië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 190: politie
  • 192: ambulance
  • 193: brandweer

Reisdocumenten

Om naar Brazilië af te reizen dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort. Afreizen met een Belgische identiteitskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig. Er dient tevens een lege pagina aanwezig te zijn in het paspoort voor een stempel van de douane.

Er is geen visumverplichting voor Brazilië wanneer je hier als toerist korter dan 90 dagen verblijft. Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Brazilië (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Belgische nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar Brazilië bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf België betreft – ca. 10 tot 13 uur. De exacte tijd hangt af van jouw eindbestemming. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt de genoemde reisduur langer.

Taal

Portugees is de meest gesproken taal in Brazilië. Er worden daarnaast diverse regionale Indianentalen gesproken. In toeristische gebieden wordt ook wel Spaans, Engels, Italiaans, Frans en Duits gesproken.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven voor Brazilië wijken daardoor af van jouw standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen. Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels en restaurants. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn. Houd rekening met langzamere verbindingen.

Tijdsverschil

In Brazilië heb je te maken met verschillende tijdzones. Het tijdverschil hangt daardoor samen met jouw exacte locatie én ook of het winter- of zomertijd is. Het is er 3 tot 6 uur vroeger dan in België.

Als we inzoomen op onze belangrijkste regio’s – Ceará en Rio Grande do Norte – geldt er 5 uur tijdsverschil in de winter en 4 uur in de zomer.

Toeristenbelasting

In Brazilië krijg je – voor zover ons bekend – als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Brazilië heeft niet de beste reputatie als het aankomt op veiligheid. Goed om te weten is dat dit met name geldt voor de grote steden en niet voor de kustgebieden die wij in ons aanbod hebben. Hier kan je gewoon naar afreizen.

Het is wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. Met name op drukke plekken dien je goed op je waardevolle spullen (waaronder paspoort, portemonnee en sieraden) te letten. Zakkenrollers kunnen altijd actief zijn. Straatcriminaliteit is de meest voorkomende misdaad.

Bekijk het actuele reisadvies de FOD Buitenlandse Zaken

Vervoer

De meeste van onze vakantiegangers kiezen ervoor Brazilië te verkennen per excursie. Het is ook mogelijk om een auto te huren, maar dan is er wel een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden:

  • Het verkeer in Brazilië is niet zo georganiseerd als in België. Locals willen de lokale regels nog wel eens aan hun laars lappen.
  • In Brazilië geldt dat je te allen tijden het voertuig veilig moet kunnen bedienen. Hierdoor is het o.a. verboden om met slippers te rijden of een elleboog uit het raam te laten hangen.
  • Het is ook bij groen licht verboden een kruising op te rijden wanneer er nog verkeer rijdt. Bij het bord livre a direita (wat ‘rechtsaf vrij’ betekent) is het juist weer toegestaan om door rood te rijden. Uiteraard enkel wanneer je rechts afslaat.
  • Maak vooral gebruik van snelwegen. Deze worden het best onderhouden.
  • We raden je af om in Brazilië in het donker te rijden, dit geldt ook voor de snelwegen. Tevens raden we je aan niet het binnenland in te gaan. Hier zijn de wegen slecht onderhouden.
  • Ze zijn in Brazilië dol op hoge verkeersdrempels, die helaas zelden tot nooit duidelijk worden aangegeven. Wees hierop alert.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden in Brazilië. Vraag jouw verhuurder dan om meer informatie.

Meer praktische informatie over Brazilië

  • Hoewel bedieningsgeld (ook wel servico genoemd) over het algemeen is inbegrepen bij restaurantrekeningen wordt een kleine fooi wel op prijs gesteld. Bij voorkeur betaal je deze in dollars. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag naar boven afronden en kamermeisjes en gidsen kun je wat kleins toestoppen.
  • Kleed je gepast wanneer je een kerk betreedt. Armen en knieën dienen dan bedekt te zijn.
Op vakantie naar Brazilië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen