Praktische informatie Macedonië

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Macedonië (tegenwoordig officieel Noord-Macedonië genoemd) voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Macedonië wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het drinkwater in Macedonië is van slechte kwaliteit. We raden je daarom aan flessen (mineraal)water te kopen. Erg fijn: de prijzen in supermarkten liggen in Macedonië nog aanzienlijk lager dan op veel andere plekken in Europa.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Macedonië is 230 volt. Je hebt geen wereldstekker nodig voor de stopcontacten die ze hier gebruiken.

Feestdagen

De bekendste feestdagen in Macedonië zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 7 & 8 januari – Orthodox Kerstmis
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 24 mei – Sint Cyrillus en Sint Methodius
  • 2 augustus – Dag van de Republiek
  • 28 augustus – Maria Hemelvaart
  • 8 september – Onafhankelijkheidsdag
  • 11 oktober – Anti-facisme dag
  • 23 oktober – Dag van de revolutie
  • 8 december – Sint Clemens van Ohrid
  • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren. Omdat ca. 30% van de bevolking islamitisch is, worden ook islamitische feestdagen gevierd, waaronder de Ramadan, Offerfeest en het Suikerfeest.

Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Macedonië is Denar (MKD).

Debetkaarten worden over het algemeen geaccepteerd bij veel geldautomaten. Kredietkaarten worden in beperkte mate geaccepteerd. Houd er daarnaast rekening mee dat er per transactie kosten gerekend worden. Deze liggen voor kredietkaarten over het algemeen hoger dan voor debetkaarten.

In sommige gevallen worden euro’s (mits briefjes) geaccepteerd. De wisselkoers is dan wel minder gunstig.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Macedonië. Afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden kunnen er wel aanbevolen vaccinaties zijn, waaronder de DTP- en Hepatitis A-vaccinatie.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via je huisarts.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen. Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • Wanneer je de natuur in gaat, houd dan rekening met teken. Deze zijn tussen april en november het actiefst. Neem een tekentang mee.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Macedonië. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.

Reisdocumenten

Voor Macedonië is een geldig internationaal paspoort of Belgische identiteitskaart vereist. Deze moet nog minimaal 90 dagen geldig zijn na vertrek uit het vakantieland. Er is geen visum nodig wanneer je niet langer dan 90 dagen (per 6 maanden) verblijft in Macedonië.

Houd er wel rekening mee dat je – omdat Macedonië officieel geen onderdeel is van de Europese Unie – meer formulieren dient in te vullen bij aankomst wanneer je afreist met een identiteitskaart. Dit kan vertraging opleveren en er voor zorgen dat je de transferbus mist. Dit is op eigen risico.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Belgische nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met het vliegtuig naar Macedonië reist, ben je – afhankelijk van de aankomstluchthaven – ca. 2,5 tot 3 uur onderweg. Deze indicatie geldt bij een rechtstreekse vlucht. Bij een tussenstop of overstap wordt de reistijd langer.

Taal

De officiële taal in Macedonië is Macedonisch. Er wordt daarnaast in mindere mate Albanees, Turks en Servisch gesproken. In hotels, restaurants en bij bezienswaardigheden kun je over het algemeen met Engels uit de voeten.

Begeef je je – bijv. wanneer je op pad gaat met een huurauto – buiten de toeristische gebieden? Dan kan het raadzaam zijn even wat Macedonische woordjes te leren.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers; voor bellen en internetten in EU-landen mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht. Helaas valt Macedonië – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – nog niet onder de EU.

Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen. Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in openbare gelegenheden, hotels en restaurants. Hier kunnen wel kosten aan verbonden zijn.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Macedonië en België.

Toeristenbelasting

In Griekenland werkt men met een toeristenbelasting. Deze is niet bij de reissom inbegrepen en dien je als vakantieganger ter plaatse te betalen. De hoogte hangt o.a. af van het aantal nachten, de leeftijd van de reiziger(s) en de accommodatie (waarbij met name het aantal sterren en het type accommodatie een rol speelt).

Veiligheid

De veiligheidsrisico’s zijn in Macedonië grotendeels gelijk aan die in België. Dit betekent dat je vooral goed je spullen in de gaten moet houden i.v.m. zakkenrollers. Waardevolle spullen (waaronder reisdocumenten) kun je het beste – waar mogelijk – opbergen in de kluis van jouw accommodatie.

Bekijk het actuele reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken

Vervoer

Hoewel je ook met de auto naar Macedonië kunt afreizen, bieden wij voornamelijk vliegvakanties aan. Reizigers willen wel vaak een auto ter plaatse huren. Geldt dit ook voor jou? Houd dan rekening met o.a. het volgende:

  • Macedonië kent feitelijk maar een klein stukje snelweg, er zijn met name tweebaanswegen te vinden. Ook is een groot deel van de wegen onverhard. Houd hier rekening mee bij het selecteren van een type huurauto, met name als je het binnenland wilt intrekken.
  • De inwoners nemen de verkeersregels niet altijd even nauw; er vinden dan ook regelmatig ongevallen plaats. Zorg voor je volledige aandacht bij de weg en neem je eigen veiligheid in acht.
  • Net als in België is het gebruik van mobiele telefoons verboden tijdens het autorijden, handsfree bellen mag wel.
  • Het voeren van dimlicht of dagrijlicht is overdag verplicht. In tunnels is dagrijlicht niet voldoende en dien je te allen tijde dimlicht te voeren.
LET OP! Er kunnen (meer) afwijkende verkeersregels gelden voor Macedonië. Vraag jouw autoverhuurder om meer informatie.

Meer praktische informatie over Macedonië

  • In Macedonië is het geven van een fooi gebruikelijk in restaurants. Houd hierbij – enkel wanneer er nog geen servicekosten zijn berekend – rekening met 10%. Eenzelfde richtlijn kan je aanhouden voor taxichauffeurs.
  • Het is verboden om foto’s te maken van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten in Macedonië. Eenzelfde verbod geldt voor de meeste kerken en musea. Let op de bordjes bij binnenkomst.
Op vakantie naar Macedonië?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen