Praktische informatie Thailand

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over Thailand voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over Thailand wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Water uit de kraan kan je enkel drinken wanneer dit gekookt is. Veiliger is het nog om mineraalwater uit flessen te gebruiken. Niet alleen om te drinken, maar ook om bijv. tanden te poetsen. Let daarbij op met ijsblokjes en gewassen groenten en fruit.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in Thailand is 230 volt. We raden je aan om een wereldstekker mee te nemen; de stopcontacten kunnen afwijken van die in België.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Thailand zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 18 januari – Dag van de Strijdkrachten
  • 3 februari – Wan Thharphansuk (Veteranendag)
  • 6 april – Chakri-dag
  • 13 t/m 15 april – Songkran (Thais nieuwjaar)
  • 3 juni – Verjaardag koningin Suthida
  • 5 december – Nationale Dag
  • 31 december – Oudjaarsdag

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder een flink aantal boeddhistische dagen. Op deze en andere feestdagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

LET OP! Tijdens boeddhistische feestdagen is het vanaf 00.00 uur tot 00.00 uur verboden om alcohol te kopen en verkopen. Er wordt dan ook geen alcohol geschonken in de hotels. Als de regels niet nageleefd worden, staat je een boete van 10.000 Baht en/of een gevangenisstraf van 6 maanden te wachten.

Geldzaken

De officiële munteenheid van Thailand is Baht (THB).

De makkelijkste manier om aan geld te komen is door geld af te halen met een debet- of kredietkaart. In de grotere steden en badplaatsen vind je genoeg geldautomaten, op kleinere bestemmingen kan dit een uitdaging zijn. We raden je daarom aan vooraf ook voldoende geld af te halen. Dit mogen euro’s, Britse ponden of Amerikaanse dollars zijn.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken debetkaarten standaard uit buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar Thailand afreist.

Gezond op reis

Er zijn geen standaard verplichte vaccinaties voor Thailand. Een gele koorts vaccinatie kan echter verplicht zijn wanneer je recent in een gele koorts gebied bent geweest.

Wel worden er enkele vaccinaties aangeraden, waaronder rabiës en hepatitis A. Welke voor jou van toepassing zijn hangt samen met de soort reis, reisduur en persoonlijke omstandigheden. Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten. Dit kan o.a. via je huisarts.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen. Het wordt daarnaast aangeraden een medisch paspoort mee te nemen. In het Europees Medisch Paspoort worden gegevens vermeld over medicijngebruik, ziekten en aandoeningen. Je kunt deze tegen een vergoeding verkrijgen bij huisartsen en/of apotheken.
  • De zon is in Thailand (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in België; het ligt simpelweg dichterbij de evenaar. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • In bepaalde gebieden in Thailand komen malaria, zika, dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgedragen door muggen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden, evenals een klamboe voor de nacht.
  • Hondsdolheid, ook wel bekend als rabiës, komt voor in Thailand. Wanneer je bent gebeten door een zoogdier (het meest voorkomend zijn honden, katten en vleermuizen) neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Ook wanneer je een vaccinatie tegen rabiës hebt laten zetten.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in Thailand. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 191: algemeen alarmnummer
  • 191: politie
  • 1669: ambulance
  • 199: brandweer
  • 1155: toeristenpolitie (Engelstalig)

Reisdocumenten

Voor Thailand is een geldig internationaal paspoort vereist, afreizen met een Belgische identiteiskaart is niet mogelijk. Check voorafgaande aan jouw reis hoelang het paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Je hoeft geen visum te kopen voor Thailand wanneer je met toeristische doeleinden afreist naar het land én maximaal 30 dagen verblijft. Wanneer je vaker dan 2x per jaar naar Thailand gaat, kan het zijn dat er wel een visumverplichting is.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar Thailand kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Belgische nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wie naar Thailand afreist, krijgt praktisch altijd te maken met een overstap. Hierdoor is er geen standaard reistijd te noemen; deze is afhankelijk van de duur van jouw overstap.

Taal

De officiële taal in Thailand is Thais. De meeste Thai spreken daarnaast Engels, weliswaar met een Thais accent. Met name dit accent zal even wennen zijn, het vormt echter geen belemmering.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je (gratis of tegen betaling) gebruikmaken van WiFi in hotels, restaurants en bars.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen België en Thailand. In de wintertijd is het 6 uur later dan in België. In de zomertijd is het verschil 5 uur.

Toeristenbelasting

In Thailand krijg je als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

Thailand staat bekend als één van de veiligste landen van Zuidoost-Azië, dankzij vrij lage criminaliteitscijfers. Geweld is er een redelijk taboe. Dat neemt echter niet weg dat je wel op je spullen moet letten; zakkenrollers kunnen op drukke plekken wel voorkomen. Laat waardevolle eigendommen daarom achter in je accommodatie en bij voorkeur in een kluisje.

Het is daarnaast raadzaam om demonstraties en drukke plekken te vermijden. In enkele zuidelijke provincies kan het daarnaast onrustig zijn door opstandige Islamitische separatisten. Naar deze gebieden bieden wij echter geen reizen aan.

Bekijk het actuele reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken

Vervoer

Het verkeer in Thailand is zonder meer chaotisch te noemen. Er vallen jaarlijks zeer veel verkeersdoden en ernstige gewonden. Het is daarom aan te raden om een auto met chauffeur te huren i.p.v. zelfstandig op pad te gaan. Deze is namelijk vertrouwd met de verkeersregels en het verkeersgedrag van zijn medeweggebruikers.

Je kunt uiteraard ook ter plaatse vragen naar excursies. Op sommige bestemmingen (zoals Bangkok) is het daarnaast een aanrader om een fiets te huren.

Meer praktische informatie over Thailand

  • Fooi wordt door Thai echt gezien als aanvulling op hun – vaak niet zo riante – salaris. Het wordt daarom gewaardeerd om kruiers, kamermeisjes en taxichauffeurs een kleine fooi te geven. In hotels en restaurants is 10% fooi gebruikelijk, tenzij er al bedieningsgeld op de rekening staat.
  • Wanneer je een kerk, moskee of tempel bezoekt, raden we je aan om – uit respect voor de Thai – kleding te dragen die knieën en schouders bedekt. Een omslagdoek kan ook uitkomst bieden.
  • Het is niet toegestaan om vaporiserende (verdampende) objecten (waaronder e-sigaretten en navullingen) mee te nemen naar Thailand. Deze objecten kunnen in beslag worden genomen en je kunt hiervoor een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.
Op vakantie naar Thailand?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen