Met de auto naar Italië

Met de auto naar Italië? Check deze tips!

Wist jij dat we naast vliegvakanties ook autovakanties aanbieden? Zeg nu zelf, met de auto naar je vakantiebestemming rijden geeft toch hét ultieme gevoel van vrijheid? Wil je met de auto naar Italië? In dit artikel geven we je handige tips, lichten de populairste bestemmingen uit én hebben leuke accommodaties voor je geselecteerd.

Waarom met de auto naar Italië?

Waarom zou je met de auto naar Italië gaan als je ook naar je vakantiebestemming kan vliegen? Er zijn genoeg redenen te bedenken, maar de belangrijkste is toch wel het ultieme gevoel van vrijheid. Niet alleen onderweg, maar ook ter plaatse kan je veel van de omgeving zien. En dat doe je volledig op je eigen tempo, je bent namelijk niet afhankelijk van een excursiebus.

Je autovakantie naar Italië begint eigenlijk al op het moment dat jullie in de auto stappen. Onderweg rijd je – afhankelijk van je eindbestemming – door Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Hallo mooie uitzichten! Maak onderweg één of meerdere tussenstops met overnachting, zo ontdek je al tijdens je reis met de auto naar Italië allerlei leuke bestemmingen. Koffer vol, gordel aan en laat de roadtrip maar beginnen!

Extra voordeel: het kan ook nog eens veel goedkoper zijn om met de auto naar Italië te gaan. Zeker in het hoogseizoen, als je met het hele gezin reist of als je veel bagage wilt meenemen, kunnen de kosten voor vliegtickets stevig oplopen.

Met de auto naar Italië; goedkoop

De populairste autobestemmingen in Italië

Zie jij het wel zitten om met de auto naar Italië te gaan en kan je nog wel een beetje inspiratie gebruiken? Wij zetten de populairste bestemmingen voor een autovakantie naar Italië op een rijtje:

  • Veruit de populairste bestemming voor een autovakantie naar Italië is het Gardameer. Aan dit meer – waar je vanuit Brussel op zo’n 11 à 12 uur naartoe rijdt – vind je de charmantste dorpjes (check zeker Limone sul Garda!) en prachtige natuur. Op zoek naar een camping aan het Gardameer waar jong & oud zich te pletter amuseert? Wij tippen Camping Bella Italia! Met o.a. een waterparadijs, animatie, diverse sportfaciliteiten en verschillende verblijfstypes is dit een echt vakantieparadijs.
  • De Bloemenrivièra, aan de Italiaanse westkust, ligt op ca. 11,5 uur rijden van Brussel. Je kan er rekenen op prachtige groene natuur, idyllische vissersdorpjes en een woest landschap met rotsen, steile kliffen en bergen. De stad Genua is een must-see en zet ook zeker het kleurrijke Cinque Terre op je bucketlist! Verblijf in het centraal gelegen Best Western Hotel Regina Elena. Het panoramische uitzicht op de zee, het zwembad en het strand voor de deur zorgen voor een ontspannende vakantie.
  • Rijd jij met de auto naar Italië voor een vakantie vol zon, strand én cultuur? Kies dan voor de Toscaanse Kust. Door de zuidelijkere ligging ben je wel iets langer onderweg; vanuit Brussel is het ruim 13,5 uur rijden. Maar daar krijg je veel voor terug: combineer stranddagjes met sightseeing in de authentieke dorpjes van Toscane. Oh en stop zeker eens bij Pisa (met de scheve toren!) en het prachtige Lucca! Toscana Charme Resort is de ideale uitvalsbasis aan de Toscaanse Kust. Het ligt op maar 25 minuten rijden van Pisa en nog zo’n 30 minuten later sta je in Lucca. En dan hebben we het nog niet eens over die infinity-pool en het privéstrand gehad!
  • Naast het Gardameer herbergt Noord-Italië nog meer meren. Lago Maggiore is hier een van de populairste bestemmingen van. Extra voordeel: het ligt op maar een kleine 10 uur rijden van Brussel! Het landschap is mega veelzijdig; 3.000 meter hoge bergtoppen worden afgewisseld met luxueuze villa’s en pittoreske dorpjes. Verblijven in stijl aan Lago Maggiore? Villa & Palazzo Aminta wordt door een weg en trap gescheiden van het meer. Je kan er rekenen op een mooi zwembad, zalig wellnesscentrum en comfortabele kamers.

Met de auto naar Italië; bestemmingen

Let op deze verkeersregels!

Als je met de auto naar Italië reist kan je rekenen op goede wegen, maar krijg je ook te maken met andere verkeersregels dan in België. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je mag in Italië maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Bij een percentage van 0,8 promille of meer, staat je een zware boete en mogelijk zelfs een gevangenisstraf te wachten. Laat alcohol staan als je gaat rijden!
  • Op smalle bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer, tenzij het stijgende voertuig zich dichterbij een uitwijkplaats bevindt. Dalend verkeer moet mogelijk achteruitrijden om plaats te maken.
  • In een tunnel is het niet voldoende om met dagrijlicht te rijden, je moet met dimlicht rijden. Houd er ook rekening mee dat je in een tunnel extra afstand moet houden van je voorligger. Hoe groot die afstand is staat meestal aangegeven bij de ingang van de tunnel.
  • De maximumsnelheid op de Italiaanse autostrades is 130 km/u en op sommige zesbaanswegen zelfs 150 km/u. Bij regen geldt er een maximumsnelheid van 110 km/u. Let dus zeker op de verkeersborden naast de weg om boetes te voorkomen.
  • Het is verboden om te roken in een auto in het bijzijn van passagiers onder de 18 jaar of een zwangere vrouw.
  • Fietsen mee? Een fietsenrek moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. Dit geldt ook als er geen fietsen vervoerd worden of als het fietsenrek ingeklapt is.
  • Het is verplicht om een fluohesje te dragen als je met pech aan de kant staat. Daarbovenop moet er – net zoals in België – ook altijd een gevarendriehoek en verbanddoos in je auto aanwezig zijn.
  • Verkeerslichten kunnen soms voor verwarring zorgen; op sommige kruispunten zie je stoplichten die op rood blijven staan. Dit wil niet zeggen dat je nooit mag doorrijden, wél dat het een gevaarlijk kruispunt is. Als tegelijkertijd ook het groene licht brandt, mag je doorrijden.
  • Let op de zogenaamde Zone Traffico Limitato. Deze zones met beperkt verkeer vind je vooral in steden zoals Florence, Rome en Pisa, maar je kan ze ook in kleinere steden en dorpjes tegenkomen. Dit systeem is ingesteld om de historische gebouwen én het milieu in de binnenstad te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen. Als je hier rijdt kan je stevige boetes oplopen.

Praktische tips voor een autovakantie naar Italië

Tenslotte hebben we nog een paar praktische tips voor wie met de auto naar Italië reist:

  • Reis je met kinderen naar Italië? Voor hen kan de autorit lang duren en ze gaan zich al snel vervelen. Daarom schreven we dit handige artikel met tips voor een autovakantie met kinderen.
  • Houd er rekening mee dat je op de meeste wegen in Italië (en ook onderweg) tol moet betalen. Je kan dit ter plaatse bij de loketten betalen, maar je kan ook een speciale VIA-kaart met tegoed kopen bij een tankstation aan de autostrade. Zo omzeil je lange wachtrijen bij de tolstations.
  • Voor een autovakantie naar Italië kan je – afhankelijk van je bestemming – 10 tot 15 uur onderweg zijn. Een stevige rit! Hoe je verveling voorkomt? Wij geven je handige tips om een lange autorit dragelijk te maken.
  • We raden je aan je ook in te lezen op de verkeersregels van de landen die je passeert voor een reis met de auto naar Italië.

Heb jij zin gekregen om met de auto naar Italië te gaan? Alvast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot kamperen; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *