Praktische informatie België

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over België voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over België wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens je vakantie in België. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers om te bellen:

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Het kan in alle lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.
  • 100: brandweer en ambulance
  • 101: politie
  • 1722: niet-dringende gevallen. Voor niet dringende zaken, zoals wespennesten, storm- of waterschade, kan 1722 gebeld worden.

Reisdocumenten

Als je op vakantie gaat in België geldt eigenlijk wat altijd geldt in België; je dient een geldig internationaal paspoort of Belgische identiteitskaart bij je te dragen.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Belgische nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

Wanneer je met de auto in België op vakantie gaat, is de reistijd afhankelijk van de bestemming. Om je een indicatie te geven, hebben we de belangrijkste bestemmingen voor je op een rij gezet. Even een paar richtlijnen met de auto vanaf Brussel.

  • Antwerpen: ca. 50 minuten
  • Charleroi: ca. 50 minuten
  • Luik: ca. 1 uur
  • Rochefort: ca. 1,15 uur
  • Brugge: ca. 1,5 uur

Telefonie & internet

In België kun je gebruikmaken van jouw abonnement voor bellen en internet. Het is daarnaast mogelijk om gebruik te maken van WiFi in openbare ruimtes en/of de accommodatie waar je verblijft. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

Toeristenbelasting

Of je toeristenbelasting moet betalen én hoe hoog deze is, hangt af van de plaats waar je vakantie viert. In o.a. de steden Brugge, Antwerpen en Gent wordt op dit moment toeristenbelasting geheven, maar dit kan ook voor andere plaatsen gelden.

Houd er rekening mee dat toeristenbelasting niet bij de reissom is inbegrepen en je deze – wanneer van toepassing – altijd nog ter plaatse dient te betalen. De hoogte van de toeristenbelasting hangt o.a. af van het aantal nachten, de leeftijd van de reiziger(s) en de accommodatie (waarbij met name het aantal sterren een rol speelt).

Veiligheid

België is over het algemeen een veilig land. In grote steden en bij populaire bezienswaardigheden liggen zakkenrollerij, oplichting en overvallen op de loer. Wees alert en let op je eigendommen.

Meer praktisch informatie over België

  • Bedieningsgeld is bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen. Voor een goede dienstverlening wordt een fooi van 5% op prijs gesteld. Het bedrag kun je ook naar boven afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Op vakantie naar België?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen