Vakantie Dubai tips

Op vakantie naar Dubai? Check deze tips!

Wanneer je in Dubai aankomt, is het echt even schakelen; Dubai is geen stad zoals we kennen in Europa. Alles is er groot, groter, grootst én misschien zelfs een beetje overweldigend. Daarom maakten we dit lijstje met tips voor jouw vakantie in Dubai. Geloof ons; voor je het weet heeft de hypermoderne wereldstad je hart gestolen!


Je kan onvoorbereid vertrekken en de tijd van je leven hebben. Maar… als je je een beetje inleest, haal je toch nog net een tikkeltje meer uit je vakantie. Na het lezen van onze Dubai-tips weet je exact waar je moet zijn, wat er allemaal te beleven is en wat je zeker niet mag missen. Als bonus geven we je nog een paar toffe hoteltips voor jouw vakantie in Dubai.

Nog geen vakantie naar Dubai geboekt?Bekijk ons aanbod

Waar ligt Dubai?

Dubai is onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten; een land in het Midden-Oosten maar officieel onderdeel van Azië. Het ligt naast Saoedi-Arabië en Oman, op zo’n 6 à 7 u vliegen van Brussel.

Even inzoomen op de Verenigde Arabische Emiraten; dit land bestaat uit zeven emiraten. Naast de hoofdstaat Dubai, zijn dit Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Ruim 80% van de bevolking woont in Dubai en Abu Dhabi. Dit zijn ook de populairste twee emiraten voor een vakantie. Waarbij Dubai echt duidelijk de winnaar is!

Waar staat Dubai bekend om?

Het is misschien moeilijk om het je nu nog voor te stellen, maar waar je nu de hypermoderne wereldstad vindt, zag je enkele decennia geleden alleen nog maar woestijn. De metropool is letterlijk uit de grond gestampt. En hoe!

En alles is groter dan groots; ze maken er in Dubai een sport van om records te breken. Zo is de bekende Burj Khalifa het hoogste gebouw ter wereld, kan je er de grootste fonteinenshow bijwonen of skiën in de grootste indoor skihal ter wereld én vind je er de langste chauffeur-loze metrolijn ter wereld. Om maar een paar voorbeelden te noemen…

Maar als we je dan toch een paar tips voor jouw vakantie in Dubai mogen geven; kijk ook verder dan dit recordbrekende, ‘chique’ imago van Dubai. De stad heeft nog veel meer kanten. Het is één grote speeltuin dankzij de vele water- en pretparken bijvoorbeeld.

En wist je dat je er zelfs een paar oude wijken met kleurrijke souks (markten) vindt? Alsof je terugreist in de tijd! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gigantische woestijngebied van Dubai. En – last but not least – de stranden en palmbomen!

Vakantie Dubai tips

Is Dubai een dure stad?

Dubai staat bekend als dé super-de-luxe stad waar alles groot, groter, grootst is. Wil dat ook zeggen dat je portemonnee groot, groter, grootst moet zijn? Nee hoor, eigenlijk kan je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Er zijn hotels en restaurants in elke prijsklasse. Én de prijzen bij restaurants liggen vaak zelfs iets lager dan bij ons.

Waar je wél een beetje budget voor moet reserveren, zijn excursies en toegangstickets. Bijvoorbeeld om naar het observatieplatform van de Burj Khalifa te gaan, om een jeepexcursie te boeken of een dagje te spetteren in een waterpark. Het is niet goedkoop maar wel dubbel en dik de moeite. Dubai is een once in a lifetime experience!

Openbaar vervoer in Dubai

Dubai mag dan een stad zijn, de afstanden kunnen wel groot zijn. Om even een voorbeeld te noemen: de afstand van Dubai Marina tot de souks in Deira is zo’n 10 km! Al is dat zeker geen belemmering voor wie de stad wilt ontdekken. Je kan je op meerdere manieren eenvoudig verplaatsen.

  • Taxi’s zijn het gemakkelijkste vervoermiddel en niet eens zo duur; je betaalt gemiddeld tussen de € 3,- en € 15,-. Deze laatste geldt wel als je echt van de ene naar de andere kant van de stad wilt of vast staat in de spits.
  • Van files heb je geen last als je met het openbaar vervoer reist. Zeker de metro in Dubai is heel populair. De stad heeft twee metrolijnen (groen en rood), waarmee je eigenlijk overal kan geraken. De metrolijnen zijn samen maar liefst 52 km lang en hebben zo’n 30 stations.
  • Dubai biedt superveel buslijnen met in totaal meer dan 1.500 stops. Zo reis je vanuit eender waar in de stad in 1, 2, 3 naar de bekende attracties. Een warme dag? Zowel de bussen als de bushokjes (!) zijn voorzien van airco.
  • Een andere handige tip voor een vakantie in Dubai: neem de hop-on-hop-off-bus en laat je pal voor de hoogtepunten die Dubai heeft afzetten. Je kan een 24-, 48- of 72-uurs ticket aanschaffen.

Vakantie Dubai tips: openbaar vervoer

Ideaal; je kan als toerist voor (omgerekend) zo’n € 5,- per dag gebruikmaken van het openbaar vervoer. Schaf hiervoor de rode Nol Card aan. Deze zijn verkrijgbaar op metro-, tram- en busstations.

Zien & doen in Dubai: de ultieme tips

Dankzij het uitgebreide openbaarvervoer-netwerk kan je in de metropool veel zien in een korte tijd. Tips voor wat je tijdens een vakantie in Dubai écht niet mag missen? We hebben er wel een paar! Al is het wel moeilijk om een top-lijstje te maken over een stad waar zo eindeloos veel te zien & doen is…

  • Spendeer minstens één dag in Downtown Dubai, waar je de grootste verzameling van indrukwekkende gebouwen vindt. De bekendste is de Burj Khalifa, waar je vanop een immens hoog platform de stad in vol ornaat ziet shinen. Aan de voet van deze toren vind je de Dubai Mall (halleluja, meer dan 1.200 winkels) en de eerdergenoemde fonteinenshow.
  • Dubai is een stad van contrasten! Van het hypermoderne Downtown Dubai vol wolkenkrabbers tot de authentieke wijken Al Fahidi en Deira vol eeuwenoude cultuur. Vaar er mee met een traditionele Arabische boot (abra) of bezoek bijvoorbeeld het Dubai Museum. De smalle straatjes van Al Fahidi zijn mega gezellig om in te verdwalen. Laat je verrassen!
  • Zin om ’s avonds eens goed op restaurant te gaan en daarna de dansvloer onveilig te maken? Dan tippen we wijk Dubai Marina. Ook aan shisha bars kom je hier trouwens niets tekort! Wandel nog iets verder en je komt uit op The Walk (ook wel JBR genoemd); een drukke straat vol chique sportwagens. Daarnaast ligt een lange boulevard (beter bekend als The Beach) met restaurants, cafés, openbare toiletten en gigantisch lang wandelpad.
  • Een absolute must-do: een jeepsafari in de woestijn. Hierbij cruise je met een 4×4 door de het Dubai Desert Conservation Reserve; een beschermd natuurgebied van zo’n 225 km². Afhankelijk van welke tour je kiest, stop je onderweg voor bijv. een valkeniersshow of een etentje in een bedoeïenenkamp. Echt onvergetelijk!

Check deze reisgids voor 5 dagen in Dubai

Vakantie Dubai tips: Downtown Dubai

Een woordje Arabisch

Je kan in Dubai perfect je plan trekken in het Engels of het Frans. Al is het natuurlijk ook leuk om een woordje Arabisch tegen de locals te kunnen spreken. Wij maakten een mini-cursus:

  • Hallo – Marhaba
  • Hoe gaat het met je? – Kaeef halak?
  • Goedemorgen – Sabah el khair
  • Goedenavond – Massa el khair
  • Goedendag – Ma’a as-salama
  • Dank je wel – Shukran
  • Ja – Na’am
  • Nee – La
  • Mijn naam is… – Ismii…
  • Waar is… – Ayna
  • Geen probleem – Mafi mushkil
  • Help! – Mosaada

Wat is de beste reistijd voor Dubai?

Zalig: in Dubai schijnt de zon zo goed als altijd, valt er amper regen en is het altijd warm. Echt een woestijnklimaat! Al wil dit ook zeggen dat het er in de zomer loeiheet kan worden. De populairste periode voor een vakantie in Dubai is dan ook van oktober t/m maart.

Een Dubai-tip voor als je toch in de warmste maanden gaat: bezoek de vele waterparken, overdekte attractieparken en shopping malls met airco.

Onze favoriete hotels in Dubai

Dubai barst van de mooie hotels, we zetten onze favorieten op een rij. En ja, sorry… we hebben een voorkeur voor luxe:

  • Vijfsterren luxe tegen een betaalbare prijs? Dat biedt Vintage Grand Hotel! Dit hotel met een rustige ligging beschikt over o.a. chique kamers, suites en appartementen, een zwembad, restaurant én gratis shuttleservice naar verschillende highlights in de stad.
  • Wist je dat je in Dubai ook het hoogste hotel ter wereld vindt? Dit is JW Marriott Marquis Hotel Dubai. Het zou zomaar kunnen dat jouw bed op de 72e (!) verdieping staat. Oh, en er ook een bar op de 72e verdieping. Aperitieven met uitzicht, check! En wacht tot je het ontbijtbuffet ziet, alleen al daarom zou je hier willen verblijven!
  • Iets minder budget? Kies voor het comfortabele Aparthotel Golden Sands. Je verblijft in een appartement met eigen keukentje en kan verder rekenen op een zwembad en restaurant.
  • Service met een glimlach, een ligging direct aan het strand, kamers met (zij)zeezicht, meerdere zwembaden, een 24-uurs all inclusive formule… Het mag duidelijk zijn; bij Riu Dubai word je goed gesoigneerd!
  • Zeg je Hotel Canal Central dan zeg je super-de-luxe (hallo vijf sterren!), moderne kamers, meerdere restaurants en als kers op de taart een ge-wel-dig zwembad met een waanzinnig uitzicht. Hier beleef je jouw droomvakantie in Dubai!

Nog meer mooie hotels in Dubai ontdekken?Bekijk alle hotels in Dubai

Vakantie Dubai tips: Hotel Canal Central

Meer tips voor een vakantie in Dubai

Tot slot; nog een paar extra Dubai-tips om écht alles uit jouw vakantie te halen:

  • Je hebt voor Dubai een visum nodig. Al moet je daar niet op voorhand over te stressen; je krijgt een (gratis) stempel in je paspoort wanneer je ter plaatse aankomt. Houd er wél rekening mee dat je paspoort nog minstens zes maanden na terugkomst geldig moet te zijn.
  • WiFi is op veel openbare plaatsen gratis beschikbaar. Denk bijv. aan de Dubai Mall of de Burj Khalifa. Slim marketing trucje; zo deel je direct je leuke foto’s en maak je reclame voor Dubai.
  • In Dubai hebben ze driepins-stopcontacten (zoals in het Verenigd Koninkrijk). Neem dus een wereldstekker mee om je gsm te kunnen opladen.
  • Dubai is een islamitisch land, dus gaat men er anders om met alcohol dan je bij ons gewoon bent. De minimumleeftijd is 21 jaar en alcoholgebruik op straat is streng verboden. Op rijden onder invloed en openbaar dronkenschap staan hoge straffen. Wel zijn hotels, restaurants en clubs in veel gevallen voorzien van een alcoholvergunning.
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie in Dubai. Simpelweg omdat het Verenigde Arabische Emiraat totaal verschilt van Europese landen. Op deze pagina verzamelden we de belangrijkste praktische informatie over Dubai.

Ben je dankzij deze tips helemaal enthousiast geworden over een vakantie naar Dubai? Dan moet je alleen nog een vakantie boeken en… aftellen maar! We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *