griekse eilanden: welke past bij jou?

Kiezen maar! Welke Griekse eilanden passen bij jou?

Ruim 200 van de meer dan 6.000 Griekse eilanden zijn bewoond. Als je een vakantie naar het Zuid-Europese land boekt, sta je dus voor een grote keuze. Maar, wat heeft elk Griekse eiland te bieden? En welk eiland past het beste bij jou? We maakten een handige selectie voor jou.

Griekse eilanden in een vogelvlucht

Van Kos, Kreta & Rhodos hebben de meeste mensen al wel gehoord, maar dat geldt zeker niet voor alle eilanden die Griekenland rijk is. Dat zou ook bijna onmogelijk zijn; het Zuid-Europese land heeft meer dan 6.000 eilanden.

Deze eilanden zijn opgedeeld in tal van eilandengroepen. Enkele voorbeelden zijn de Ionische Eilanden en de Cycladen. Ook het grootste en bekendste Griekse eiland Kreta is eigenlijk een eilandengroep op zichzelf.

Verrassend weetje: van de meer dan 6.000 Griekse eilanden zijn er maar 227 bewoond. Daarvan zijn er maar 90 met meer dan 100 inwoners. En naar een deel van die  Griekse eilanden kan jij dus op vakantie.

Laat het kiezen maar beginnen! Houd je van decadentie? Is veel natuur voor jou belangrijk? Staat goed eten centraal tijdens jouw vakantie? We gaan op zoek naar de Griekse eilanden die het best bij jou passen.

Veelzijdig Kreta

Geschikt voor vakantiegangers die houden van afwisseling én lekker eten

Denk jij bij Kreta alleen aan feestende jongeren? Dan zit je niet fout; Chersonissos is in de zomer een populaire bestemming onder de jongere doelgroep. Maar het populaire Griekse eiland biedt meer!

In het oosten vind je authentieke dorpen, in stadjes zoals Rethymnon en Chania maak je kennis met de Cretaanse charme, er zijn prachtige natuurgebieden en ook qua cultuur kom je niets tekort. Mega veelzijdig! Dat komt omdat Kreta het grootste eiland is; met een oppervlakte van meer dan 8.000 km² is er echt voor ieder wat wils. Nog een tip voor de actievelingen; wandel door de Samariakloof!

En er is nóg een reden om voor Kreta te kiezen; het eiland is een walhalla voor Bourgondiërs. Kreta speelde namelijk een prominente rol in de ontwikkeling van de Griekse keuken. Op het eiland werden en worden nog steeds veel producten geteeld. Daarnaast biedt het een breed aanbod van lokale ingrediënten waaronder wilde kruiden, rakí, tsikoudiá en gedistilleerde dranken.

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen op Kreta

Infinity Blue Boutique Hotel, KretaInfinity Blue Boutique Hotel & Spa biedt comfortabele kamers, een mooi zwembad, ligging aan het strand en pure rust dankzij de adults only formule. En dan verblijf je ook nog eens in het veelzijdige Chersonissos.
Welke Griekse eilanden - Kreta

Zonovergoten Zakynthos

Geschikt voor vakantiegangers die een ruime keuze aan stranden willen

De Ionische Eilanden – waaronder o.a. Kefalonia, Lefkas en Zakynthos vallen – worden gekenmerkt door prachtige, soms dramatische kustlijnen en paradijselijke zandstranden. Zakynthos is wat ons betreft daarvan de duidelijke winnaar!

Laten we beginnen met het bekendste strand; Navagio Beach. Dit beroemde strand staat op zo goed als elke postkaart en reisgids over Griekenland. En terecht!

Het is een klein stukje paradijs; het witte strand wordt omgeven door meters hoge krijtrotsen en helderblauw water. Midden op het strand ligt een oud scheepswrak, dat hier al sinds 1980 ligt.

Door de bekendheid zijn de zee voor het strand en het uitkijkpunt – zeker in het hoogseizoen – enorm druk. Je kunt het strand zelf helaas niet bezoeken. Gelukkig wordt de drukte wel verdeeld doordat er nog genoeg andere mooie stranden te vinden zijn op het eiland. Ga o.a. zeker eens naar Porto Limnionas Beach, Dafni Beach en Banana Beach. Extra tip voor de natuurliefhebbers; ga schildpadden spotten op Zakynthos!

St. John Resort Villas & Spa, ZakynthosIn luxe verblijven op Zakynthos? De suites en villa’s van St. John Resort Villas & Spa beschikken allemaal over een eigen zwembad. Het heeft daarbovenop nog een rustige ligging én een goed restaurant.
griekse eilanden zakynthos

Decadent Santorini

Geschikt voor luxepaarden & levensgenieters

Zoek jij het Griekenland dat je kent vanop Instagram, met de witte kerkjes en blauwe koepeltjes? Santorini, it is! Houd er wel rekening mee dat je een goedgevulde portemonnee meeneemt. Het eiland is er voor levensgenieters en daar horen dus chique hotels bij.

Laten we eerst even op die hotels inzoomen, want die zijn toch wel heel uniek. Santorini heeft – zoals nog wel meer Griekse eilanden – een vulkanische achtergrond. Het is ontstaan na uitbarstingen onder water. De westkust van het eiland zweeft dus eigenlijk op de rand van de vulkaan, ook wel de caldera genoemd. Op deze locaties vind je de meest sprookjesachtige hotels met infinity pools die uitkijken over de zee. Je voelt je de koning te rijk!

Hoewel Santorini hierdoor een luxueus imago heeft, kan je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Een manier om geld te besparen is door een auto te huren. Je bent dan vrij om te gaan en staan waar je wilt. En slenteren door dorpen en straatjes is nog steeds gratis. Zet zeker Fira en Oia op je lijstje. En als je dan toch in Oia bent; proef er zeker van de verser dan verse visjes in de haven, Amoudi Bay.

Marianna Hotel, SantoriniMarianna Hotel is een kleinschalig hotel op Santorini. Het wordt al sinds 1980 door dezelfde familie gerund en je wordt er ontvangen met die typisch Griekse gastvrijheid. Ook de authentieke kamers en het prachtige zwembad zijn fantastisch.
griekse eilanden santorini

Familievriendelijk Kos

Geschikt voor families die op zoek zijn naar gezelligheid

Dat Kos al jaar en dag één van onze populairste Griekse eilanden is, is niet zonder reden. Er hangt een mega gezellige sfeer, je vindt er tal van stranden én er is een ruim aanbod aan hotels. Tel daarbij op nog de stranden die bijna allemaal heel langzaam in de zee overlopen en dus veilig zijn voor kids… Je snapt direct waarom dit Griekse eiland zo geliefd is bij gezinnen.

Kos is daarnaast een van de compactere Griekse eilanden. Met een oppervlakte van nog geen 300 km² kan je veel zien op korte tijd. Ideaal, dat betekent dat de kids niet te lang in warme auto’s hoeven te zitten als jullie op daguitstap gaan. Stop zeker eens in de hoofdstad Kos-Stad, ga chillen op Paradise Beach of bezoek het bergdorp Zia.

Een top-adresje voor een familievakantie? Tigaki is door de kleinschaligheid en het langzaam in zee aflopende strand een aanrader. Dat geldt ook voor het nabijgelegen Marmari. Wie iets meer levendigheid wilt, zit goed in Kos-Stad of het nabijgelegen Lambi.

Labranda Marine Aquapark Resort, KosBij Labranda Marine Aquapark Resort hoeft niemand zich te vervelen. Tot de faciliteiten behoren o.a. meerdere zwembaden met glijbanen, sportfaciliteiten en een wellnesscentrum. En dan kan je ook nog eens all inclusive boeken!
griekse eilanden kos

Cultureel Rhodos

Geschikt voor cultuurliefhebbers én gezelligheidsdieren

Eigenlijk kan je op alle Griekse eilanden wel een beetje cultuur opdoen. Maar als we er één moeten uitpikken, dan is het Rhodos! Dit komt vooral door de boeiende hoofdstad Rhodos-Stad.

Rhodos-Stad heeft een strandgedeelte, uitgaansgedeelte én het oude stadsgedeelte. Dit deel van de stad is meer dan 2.400 jaar oud en volledig ommuurd. Rond de stadsmuren – waarvan veel delen nog goed intact zijn – vind je tal van bezienswaardigheden. Breng een bezoek aan de Ridderstraat, waar je o.a. het Paleis van de Grootmeesters vindt. Sla ook zeker de levendige Mandráki haven niet over.

En de rest van het eiland? Ook Lindos is een aanrader voor cultuurliefhebbers. Het stadje heeft de bijnaam ‘het witte stadje’ en als je het straatbeeld vol witgekalkte huisjes zie snap je direct waarom. Prach-tig! Nog een beetje energie over? Klim naar het hoogste punt van de stad; de Akropolis van Rhodos. Alleen al voor het uitzicht is het de moeite!

Waar verblijf jij? De leukste badplaatsen op Rhodos

Welke Griekse eilanden passen bij jou: White Dreams Resort, RhodosOp zoek naar een stijlvol hotel, waar je in alle rust kan genieten van de Griekse zon? Ga voor het adults only White Dreams Resort. Dit hotel biedt o.a. luxueuze (swim-up) kamers, een zwembad en restaurant.
griekse eilanden rhodos

Groen Corfu

Geschikt voor echte natuurliefhebbers

Corfu is – met een oppervlakte van ca. 600 km² – het op één na grootste Ionische eiland. Op die oppervlakte vind je prachtige natuur in alle vormen. En het is en blijft een eiland, dus – net zoals op de andere Griekse eilanden – heb je er ook superveel kustlijn en stranden.

Maar er is meer. Het binnenland herbergt prachtige groene dalen, in de bergen liggen grotten verscholen en de appelsienen- en olijfbomen domineren het landschap.

En dan is er nog de Pantokrator; een berg in het noordoosten van Corfu. Met een hoogte van maar liefst 900 meter, is het het hoogste punt van het eiland. Bij helder weer kan je vanop de top Albanië zelfs zien liggen. Een heel andere kant van de natuur op Corfu is het Korissionmeer. Dit meer in het zuiden van het eiland is zo’n 5,4 km lang en 1 km breed. Rondom het meer vind je prachtige zandduinen en grote stukken bos.

De ultieme Corfu checklist, afvinken maar!

Griekse eilanden, Corfu: Labranda Sandy Beach Resort Met zijn ligging direct aan het strand én de vele zwembaden en glijbanen is Labranda Sandy Beach Resort een paradijs voor zonnekloppers. Het biedt daarbovenop nog een all inclusive-mogelijkheid en tal van restaurants.
griekse eilanden corfu

Nog meer Griekse eilanden om uit te kiezen

  • Hou je van luxe, maar schrikt de populariteit van het eerdergenoemde Santorini je af? Dan is het rustigere Mykonos misschien wel wat je zoekt. Vooral Mykonos-Stad is een pareltje.
  • Of wat dacht je van Karpathos; het kleinere broertje van Rhodos? Je kan er rekenen op sfeervolle badplaatsen, verlaten stranden, helderblauw zeewater, charmante bergdorpjes, groene berghellingen en een rotsachtige kustlijn. En het beste van al; het is er een pak minder toeristisch dan bij de grote broer. Collega Laura ging op ontdekking en kwam verliefd terug; ontdek haar insider-tips.
  • Wil je wél veelzijdigheid, maar niet de drukte van Kreta? Kies voor het kleinschalige Naxos! Hier worden landschappen vol olijfbomen en spierwitte dorpen afgewisseld met adembenemende zonsondergangen en de mooiste stranden.
  • Wil je je in Mama Mia!­-sferen wanen? De eerste film werd opgenomen op Skiathos. Massatoerisme ga je hier niet tegenkomen. Wat dan wél? Pittoreske dorpjes waar je tussen de locals van je vakantie geniet.
  • Niet alleen de geschiedenis van Rhodos gaat lang terug, hetzelfde geldt voor het Griekse eiland Samos. Voordat het eiland in 1912 onderdeel werd van Griekenland, maakte het deel uit van het Perzische Rijk, het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, de Republiek Venetië en het Ottomaanse Rijk. Cultuur genoeg dus!
  • Niet allen Corfu is groen, er zijn nog veel meer Griekse eilanden voor natuurliefhebbers. Kefalonia bijvoorbeeld. Het binnenland wordt gekenmerkt door een ruig landschap, op de vruchtbare grond worden de lekkerste wijnen geteeld en de uitgestrekte stranden hebben een hoog wow-gehalte.

Ontdek ook deze minder bekende Griekse eilanden!

Welke Griekse eilanden sluiten het beste aan op jouw vakantiewensen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

3 thoughts on “Kiezen maar! Welke Griekse eilanden passen bij jou?

  1. Kos was de eerste ervaring met de Griekse cultuur in 1998 of zo.Ben er nog een keer naar toegeweest net 9 vriendinnen om te fietsen.Daarna naar Kreta enz.Zelfs gaan flottielje zeilen en heel veel mooie plaatsen aangedaan.Oudejaarsavond bij de Acroppolis meegemaakt .Enz.enz.

  2. Hebben pas geboekt voor Kos op 26/8 tot 5/9. De Decker rita en De Koninck Magda.
    Hebben ook bij jullie een city geboekt nr Valencia van 12 – 16 mei. Huyskens De Decker.
    Vorig jaar nr Kreta Sissi, fantastisch!!!

  3. Nou,…… voor mij is de keuze van eilanden niet zo moeilijk.
    Voor mij gaat het er meest om Waar Naturistische hotels en Naturisten-stranden het meest voor komen. Dat is voor mij het favoriet als ontspanning.
    Want wij zijn niet met kleren en al aan geboren.
    Gezondheid en fatsoenlijkheid gaan elkaar niet altijd even samen. Amen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *