Citytrip Edinburgh

Edinburgh; de stad die veel schrijvers inspireerde voor de creatie van hun personages. Jekyll and Hide, Sherlock Holmes en Harry Potter zijn allemaal hier ontstaan. En niet alleen schrijvers zijn onder de indruk van de Schotse hoofdstad. De stad weet ook haar toeristen te betoveren! Ontdek het zelf tijdens een citytrip in Edinburgh.
Spectaculaire uitzichten
Een prachtig historisch centrum
Whisky proeven in gezellige pubs en cafés
Binnenkijken in een koninklijk paleis

Haal alles uit een citytrip in Edinburgh

Met zo’n 4.500 monumentale panden raak je niet snel uitgekeken tijdens een citytrip in Edinburgh. Het lijkt in de Schotse hoofdstad net alsof je twee steden bezoekt. De oude stad bestaat uit middeleeuwse straatjes. Het nieuwe deel staat vol neoklassieke gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Wij begrijpen wel waarom de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat!

Een citytrip naar Edinburgh is altijd een goed idee. De zomermaanden zijn gevuld met feesten, festivals en evenementen. In augustus kan je er zelfs het grootste cultuurfestival ter wereld bezoeken, het Edinburgh Festival. En in de wintermaanden? Dan slenter je over de gezellige kerstmarkten en maak je een rondje in het reuzenrad.

De must-sees van Edinburgh

Hoog op een rots vind je hét icoon van de stad: het Kasteel van Edinburgh. Het oudste deel – de St Margaret’s Chapel – dateert uit de 12e eeuw. Door de eeuwen heen is er steeds meer bijgebouwd. Bekijk o.a. het Nationale Oorlogsmonument en de David’s Toren met daarop de Zeven Zussen (bronzen kanonnen).

Op bezoek bij de royals? Paleis Holyrood is de officiële Schotse residentie van het Britse vorstenhuis. Een deel is opengesteld voor publiek, waaronder de troonzaal, de galerij met wisselende tentoonstellingen en de eindeloze tuinen. De naastgelegen ruïne van de Augustijner abdij (uit 1126) is ook het bekijken waard tijdens een citytrip in Edinburgh.

Tussen deze twee bezienswaardigheden loopt de Royal Mile, de centrale straat in het centrum. Uiteraard kan je heen en weer lopen, maar mis ook de closes (zijstraatjes) niet. Soms zijn de gebouwen hier wel 14 verdiepingen hoog. Onderweg kom je o.a. langs het historische Real Mary King Slot, het Schotse Storytelling Centrum en de St. Giles Kathedraal.

De architectuur van het parlementsgebouw is totaal anders. Dit hypermoderne bouwwerk ziet er vanuit elke hoek anders uit. Een gids neemt je gratis mee langs de debatkamer en laat je tijdens een zitting zelfs live meeluisteren. Nog een must-see voor een citytrip in Edinburgh is het Nationaal Museum van Scotland.

Wat een uitzicht!

Neem stevige schoenen mee op citytrip naar Edinburgh en beklim de 287 treden van het Scott-Monument. Ook vanop Calton Hill – de 100 meter hoge heuvel in het centrum – heb je een mooi uitzicht. Als je goed kijkt, zie je zelfs de zee op de achtergrond.

Extra bijzonder is Arthur’s Seat. Deze uitgedoofde vulkaan is ca. 250 meter hoog. Het spectaculaire panoramische uitzicht is de steile klim helemaal waard. Zet jij hem ook op de checklist voor een citytrip in Edinburgh?

Extra tips voor een citytrip in Edinburgh

In de buurt van Greyfriars Kirkyard is het druk rondom een standbeeld van een hondje. Dit is Greyfriar Bobby, een hondje dat volgens een legende 14 jaar lang aan het graf van zijn baasje heeft gezeten. Het neusje van het standbeeld is verkleurd; mensen denken dat het geluk brengt als je er over aait. Geef jij hem ook een aaitje tijdens een citytrip in Edinburgh?

Wij begrijpen wel dat Edinburgh zo veel schrijvers heeft geïnspireerd. Vooral J.K. Rowling is onlosmakelijk verbonden met de stad. In diverse cafés schreef ze de wereldberoemde Harry Potter-reeks. Ben jij een fan? Maak dan zeker een Harry Potter-tour tijdens een citytrip in Edinburgh. Een gids deelt veel ins en outs over Harry, Zweinstein en het schrijfproces.

De Grassmarket was ooit een middeleeuws marktplein én de plaats waar executies plaatsvonden. Tegenwoordig is het een bruisend plein waar je tijdens een citytrip in Edinburgh zeker eens op café moet gaan.

Wil je écht Schots eten? Dan bestel je tijdens een citytrip in Edinburgh haggis. Dit is een gestoomde schapen- of kalfsmaag gevuld met vlees, havermout en kruiden. Waarschijnlijk kan je het glaasje malt goed gebruiken om het weg te spoelen… De andere nationale trots spreekt iets meer mensen aan: whisky. Tijdens een citytrip in Edinburgh is deze sterke drank op diverse plekken te proeven. Schol!

Andere vakanties in Edinburgh

Meer steden aan de andere kant van de Noordzee

Liever naar een van deze populaire steden?

Daarom boek je bij dé VakantieDiscounter:

  • Gegarandeerd de beste deal
  • Uiteraard géén boekingskosten
  • Zekerheid van ABTO en GCR
  • Zeven dagen per week geopend

Veilig aangesloten bij:

Die snapt vakantie.

4.6 / 5

Eerste keer geboekt! mts globe transfer nooit meer!

Pluspunten -duidelijke site -makkelijk boeken Minpunten -ze hebben...

Lees verder