Citytrip Riga

Wat je kan verwachten van een citytrip in Riga? Hoewel de stad in opkomst is, is het er nog altijd een pak kleinschaliger en pittoresker dan andere Europese steden. Al bieden het oude en nieuwe centrum samen meer dan genoeg om je een (lang) weekend te amuseren. Oude monumenten en cultuur smelten mooi samen met prachtige art nouveau gebouwen. Kom je mee?
Weg van de toeristenmassa’s
Veel architectuurstijlen in één stad
Bezoek de enorme foodhallen
Maak kennis met de Drie Broers

Haal alles uit een citytrip in Riga

Houd je van steden bezoeken, maar loop je liever niet tussen de massa? Overweeg eens een citytrip naar Riga. Deze opkomende hoofdstad van Letland is nog pittoresk en kleinschalig. Toch biedt het genoeg bezienswaardigheden om een citytrip mee te vullen. Het centrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst...

Tijdens een citytrip in Riga ontdek je een rijke geschiedenis. De stad werd in 1201 gesticht en groeide uit tot een belangrijke handelspoort. Na Zweedse, Poolse en Russische overheersing, drukte ook Duitsland tijdens de oorlog nog duidelijk zijn stempel op de stad. Tegenwoordig is de stad verdeeld in een oud (Vecriga) en nieuw (Centrs) centrum.

Een stad vol architectuur

Tijdens een citytrip in Riga is een bijzondere mix aan architectuurstijlen te bewonderen. Wandelend door de geplaveide straten zie je middeleeuwse gebouwen, terwijl verderop Romaanse, gotische en barokke bouwwerken staan. Modernistische en eclectische stijlen wisselen elkaar er af.

Een must-see tijdens je citytrip in Riga zijn de Drie Broers. Dit zijn drie historische gebouwen die lijken te zijn samengeperst tot één huis. De oudste stamt uit 1490 en is ook meteen het oudste bakstenen huis van de stad. De gevel heeft invloeden van de Nederlandse renaissance. De andere twee huizen volgden in de 17e eeuw.

Ongeveer een derde van de gebouwen in Riga heeft art nouveau invloeden. Wil je er zoveel mogelijk bij elkaar zien tijdens een citytrip in Riga? Op naar Alberta Street! Hier zijn ontelbaar veel sierlijke sculpturen, façades en balkonnetjes te bewonderen.

Ook de duizenden houten gebouwen zijn niet te missen tijdens een citytrip in Riga. Deze zijn o.a. te zien in de wijken Pardaugava, Grizinkalns, Sarkandaugava, Moskou en Kipsala. Totaal het tegenovergestelde is de Nationale Bibliotheek van Letland. Dit moderne gebouw aan de rivier werd ontworpen door Gunãrs Birkets en opende in 2014.

Nog meer must-sees voor een citytrip in Riga

Aan de oevers van de rivier Daugava staat het Kasteel van Riga. Het is een van de grootste middeleeuwse kastelen in Letland én de officiële verblijfsplaats van de president. Ook leuk voor een citytrip in Riga – en een pak kleiner – is Rozena Iela; het smalste straatje van de stad. Kan jij beide muren tegelijkertijd aanraken?

De stad telt tal van imposante kerken. Ga tijdens je citytrip in Riga bijvoorbeeld naar de Kathedraal van Riga (luister vooral naar het orgel!) en de St. Jacob’s Kerk. Of beklim de 72 meter hoge toren van de Sint-Pieterskerk. Dat uitzicht!

Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad? Het barokke Dannensternhuis laat zien hoe welvarende inwoners leefden in de middeleeuwen. Ga voor oude ambachtshuizen naar de Skārņu Street. De Kruittoren – waar ooit het buskruit werd opgeslagen – huisvest het Oorlogsmuseum.

Cultuurliefhebbers zitten goed met een citytrip in Riga. Het Letse Nationale Opera en Ballet presenteert theaterstukken, opera’s en balletvoorstellingen van wereldniveau. Geen tickets kunnen bemachtigen? Ga er dan toch nog naartoe; de buitenkant van het 19e-eeuwse gebouw is al een bezienswaardigheid op zich.

Een lekkere citytrip in Riga

Foodies moeten tijdens hun citytrip in Riga zeker naar de Centrale Markt. Dit foodwalhalla bestaat uit vier oude hangars en is daarmee een van de grootste markten van Europa. Typisch Letse producten zijn bijvoorbeeld honingraten, hennepboter, roggerood en gedroogde paddenstoelen. Welke specialiteit proef jij tijdens je citytrip in Riga?

Andere vakanties in Riga

Daarom boek je bij dé VakantieDiscounter:

  • Gegarandeerd de beste deal
  • Uiteraard géén boekingskosten
  • Zekerheid van ABTO en GCR
  • Zeven dagen per week geopend

Veilig aangesloten bij:

Die snapt vakantie.

4.6 / 5

Super service

Super service! Alles in een paar minuten geregeld. Vakantiedoscounter...

Lees verder