Citytrip Bologna

Ben jij net zoals wij verliefd op Italië en nóg meer op de Italiaanse keuken? Dan is een citytrip naar Bologna perfect voor jou. Het is de culinaire hoofdstad van het land en wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Je buik komt er dus niets tekort, en ook je ogen kan je de kost geven. Op naar Bologna!
Duik in de geschiedenis
Beklim de bijna 100 meter hoge Asinelli toren
Geniet van de sfeer in de gezellige studentenstad
Proef de écht Bolognesesaus

Een verrassende citytrip in Bologna

Heb je Venetië en Rome al gezien? Ga eens op citytrip naar Bologna! Met al zijn historische gebouwen, is deze typisch Italiaanse stad een walhalla voor cultuurliefhebbers. Ook lekkerbekken zijn er aan het juiste adres. De stad wordt niet voor niets ‘de buik van Italië’ genoemd. Kijk je mee?

Bologna ligt ongeveer in het midden van Italië; in de regio Emilia-Romanga. Je vindt de stad tussen Venetië en Florence, op een kleine twee uur vliegen van Brussel. Qua inwoneraantal is het de zevende stad van Italië.

De must-sees tijdens een citytrip in Bologna

Bologna heeft veel bijnamen, één daarvan is ‘la rossa’ (de rode). Deze bijnaam dankt de stad aan de vele rode bakstenen gebouwen. Hier heb je een goed zicht op vanuit de 97,2 meter hoge Asinelli toren, een van de nog overgebleven ‘wolkenkrabbers’ van Bologna. Grappig detail; de toren staat zo’n 1,3° scheef.

In de 11e en 12e eeuw werd de stad volgebouwd met dit soort hoge torens. Op het ‘hoogtepunt’ telde Bologna er zo’n 180. Waarom ze werden gebouwd is niet helemaal duidelijk. Er gaan verhalen dat rijke families elkaar wilden imponeren. In de loop der jaren zijn veel torens verloren gegaan. Vandaag kan je er tijdens een citytrip in Bologna nog zo’n 24 spotten.

Het gezellige middelpunt van Bologna is Piazza Maggiore met o.a. de Sint-Petroniusbasiliek, de Fontein van Neptunus, het 14e-eeuwse Palazzo d’Accursio, Palazzo del Podestà en Palazzo Re Enzo. Boek tijdens je citytrip in Bologna een rondleiding door een van de vele paleizen en leer alles over de rijke geschiedenis.

Een museum bezoeken tijdens je citytrip in Bologna? Wij tippen de Pinacoteca Nazionale met 13e- tot 18e-eeuwse schilderijen van lokale kunstenaars. Of het Museo Civico Archeologico waar je bijleert over de lange geschiedenis van de stad en regio.

Studentenstad Bologna

Je kan tijdens een citytrip in Bologna rekenen op een hoop gezelligheid dankzij de universiteit en de volop aanwezige studenten. Wist je trouwens dat de Universiteit van Bologna – die stamt uit 1088 – de oudste van Europa is? Daarom is nog een van de bijnamen van de stad ‘la dotta’; de geleerde.

Fan van deze gezelligheid? Houd er dan rekening mee dat veel studenten tijdens de zomervakantie naar huis gaan. Ga je tijdens die maanden op citytrip naar Bologna, dan is de stad dus voornamelijk gevuld met toeristen en dagjesmensen.

Bologna in elk seizoen

Een citytrip naar Bologna is in elk seizoen een goed idee. Waarom? De binnenstad beschikt over zo’n 42 kilometer aan galerijen. Deze ‘portieken van Bologna’ staan sinds 2021 zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je wandelt dus – ongeacht regen of misschien zelfs sneeuw – droog door Bologna. Ook handig; in de zomermaanden zorgen de galerijen voor voldoende schaduw.

Proef van de lokale keuken

Nog een van de bijnamen van Bologna is ‘la grassa’ (de vette). De inwoners houden wel van gezellig tafelen en goed eten. Onder andere de worst mortadella en de Bolognesesaus vinden hun oorsprong in de Italiaanse stad. Proef dit bij een lokaal restaurantje tijdens je citytrip in Bologna. Bijzonder; in Bologna serveren ze geen spaghetti Bolognese zoals in de rest van de wereld gebruikelijk is. De saus wordt er enkel met tagliatelle of cannelloni gegeten.

Andere vakanties in Bologna

Daarom boek je bij dé VakantieDiscounter:

  • Gegarandeerd de beste deal
  • Uiteraard géén boekingskosten
  • Zekerheid van ABTO en GCR
  • Zeven dagen per week geopend

Veilig aangesloten bij:

Die snapt vakantie.

4.6 / 5

Super service

Super service! Alles in een paar minuten geregeld. Vakantiedoscounter...

Lees verder